Știri de kanal

Cum au reușit ăștia de la Kanal D să se situeze in topul celor urmărite buletine de știri? Pe mine mă scoate din sărite Cristian Sabbagh iar când văd cu cât dramatism sunt trasformate în știri cele mai banale evenimente, îmi crește tensiunea imediat. Indiferent că este prezentată o rețetă de plăcintă cu dovleac sau o crimă, show-ul trebuie să fie cât mai șocant, zgomotos și colorat: titlu mare și galben pe un fundal negru, bineînțeles acompaniat de o melodie de zici că nu-știu-ce dezastru urmează să pună capăt omenirii. Penibili, penibili, penibili!! La fel de penibil este și cel care comentează toate știrile, care în loc să facă relatarea credibilă îi dă un aer ridicol.

Read More

Ce mirare că e iarnă

Cât de idiot să fii să crezi tot ce spun ştirile Pro TV? Dar tu, ca jurnalist, cât de idiot să fii să deschizi buletinul de ştiri cu “prăpădul de noaptea trecută”? Prăpăd, care dacă nu ar fi imaginile, ai crede că a fost ninsoarea de pe lume în România. Adică amatorii ăia de reporteri îmi zic că a nins cu furie şi traficul a avut de suferit, în schimb imaginile îmi arată un strat de vreo cinci cm de zăpadă moale, care numai sentimentul de sfârşitul lumii nu-mi trezeşte. Totul e feeric din imaginile lor, copacii sunt albi, fulgii mari şi apoşi acoperă maşinile şi trotuarele spre bucuria celor mici, nici gând de imagini catastrofale.

Read More

Informatia scrisa vs. informatia online

Reprezinta informatia online o amenintare sau poate exista intr-o relatie de simbioza cu cea scrisa? Probabil ca presa scrisa va deveni o anexa a celei online, iar in final va dainui cea care prezinta mai multe avantaje. Principalul avantaj de care beneficiaza o informatie online este faptul ca poate fi prezentata prin intermendiul celor tre suporturi: audio, video si scris. E mult mai usor sa asimilezi o informatie prezentata in imagini si in sunete decat sa o citesti din paginile unui ziar. Comoditatea si lipsa timpului cu care se confrunta majoritatea oamenilor reprezinta un plus adus presei online. Este mult mai usor sa deschizi calculatorul sa vezi ce se mai intampa in lume decat sa cobori pana la coltul blocului si sa iei ziarul de la chiosc. Deocamdata presa scrisa o duce bine. Atat timp cat exista oameni care si-au facut un ritual din cititul ziarului dimineata la o cafea, in autobuz sau in metrou, ziarele nu vor disparea. Vor mai exista cat vor mai exista si oamenii care iubesc mirosul de ziar neinceput sau de tus, cat vor mai exista bibliofilii.

Read More

Parada fufelor

Într-o lume utopică, televiziunea este o instituţie perfectă a cărei principală funcţie este cea de informare. Dar cum nu trăim într-o lume perfectă nici canalele prin care este transmis produsul mediatic nu respectă regulile scrise (sau nescrise) care duc la performanţă.

Read More