Prea multă fericire

Prea multă fericire strică. Relații, oameni, prietenii, încrederi. Există oameni care se pricep mai bine la compătimit decât la felicitat. Sunt aceiași care simt că tu trebuie că rezonezi cu tristețile lor, că pentru împlinirea lor este necesar să existe cineva neîmplinit, mai nefericit decât ei.

Prea multă fericire strică, prea multe fotografii din vacanță, prea multe reușite, prea multe zile de duminică în săptămână. Nimic din toate astea nu coincide cu ceea ce-și doresc acei oameni să vadă la tine. Toate lucrurile bune din viața ta stârnesc invidia pentru că există cineva care își dorește fix același lucru pe care îl ai tu, care visează la vacanța ta în timp ce mărește pasul spre birou, care se chinuie să ajungă la cele 50 de kg veșnice din liceu, în timp ce tu lingi cutia și lingurița de înghețată. Nefericirea este mai ușor de digerat. Fericirea rămâne în gât și lasă un gust amar.

Nu, oamenii nu-și doresc să vadă liniștea din ochii tăi, să știe că iubirea îți prinde bine la ten și la suflet. Toate astea în timp ce ei se zbat să încropească de ani buni bucățele de fericire pe care să le integreze în viața personală și care să primească numele de împlinire. Devii obositor și agasant cu atâta bine. Împlinirea ta e doar a ta, numai ție își umple inima de bucurie, pe când celorlați le aduce neîmplinire.

Unii oameni nu vor să știe că tu ai reușit. Să-ți recunoască meritele e ca și cum și-ar recunoaște propriile eșecuri. Și este mult mai ușor să te consolezi cu idee că nefericirea se împarte la toți decât să știi că fiecare individ în parte este răspunzător de binele său. Lumea vrea să știe că există altcineva care o duce mai rău, să te compătimească.

Suntem mai buni la compătimit, e mai confortabil să dăm sfaturi decât să ne bucurăm de binele altuia. Oamenii vor să-ți plângă de milă pentru că astfel s-ar simți superiori, prin perdeaua nefericirilor tale și-ar vedea propria viață împlinită. Fericirea altora scoate din unii oameni tot ce e mai nefericit.


2 thoughts on “Prea multă fericire

  1. Invidia îmi pare irosire pentru că este acel ceva care de fapt macină și nu aduce niciun beneficiu nimănui. Ar trebui să fim fericiți pentru reușitele și bucuriile celor din jurul nostru. Oamenii care nu doresc binele, care nu se bucură pentru fericirea celor din jurul lor, sunt oameni mici care încă mai au multe de învățat. Sărbători fericite ție și familiei tale!

  2. Sărbători fericite, Ruxi, de la mic la mare! Cât despre invidie, mai bine să uităm de ea, măcar pentru câteva zile 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: