20 vs. 30

blueeeLa 20 de ani nu știam ce vreau. Nu am știut cum îmi stă mai bine, dacă să-mi las breton sau părul lung, dacă să mă fac blondă sau șatenă. Nu am știut dacă fustele scurte îmi dau un aer vulgar sau unul misterios. Nu am știut dacă lacrimile sunt de bucurie ori supărare.

La 20 de ani nu știam să fac diferența între iubire și atașament, nu știam când trebuie să tac și când să vorbesc. Când să fiu o doamnă și cum să fiu una.

Dar ce știu sigur e că m-am născut cu un simț al proprietății foarte ascuțit, cu o gelozie aproape viscerală, cu o dorință de a poseda, aproape de paroxism. Am știut că trăirile astea nu-mi sunt calități de trecut în oracole abia la 30 de ani. Atunci le-am conștientizat și m-am temut de ele. De îndată am încercat să-mi temperez pornirile, să nu mai acționez ca o adolescentă, să fiu cerebrală și să port fiecare luptă cu eleganță.

La 20 de ani credeam că nu mă pricep la nimic. Nu știam unde îmi este locul și ce trebuie să fac cu viața mea. Acum nu mai caut motive de a trăi, îmi doresc doar să trăiesc cât mai mult, fiecare zi să fie un astfel de motiv..

La 20 de ani voiam să fiu în pielea altcuiva, a orișicui. Îmi uram pielea, părul, burta, picioarele, mâinile, buzele, sufletul. Toate femeile erau mai frumoase decât mine. Îmi doream, chiar și pentru o clipă, să fiu roșcată, cu ochii căprui și picioarele lungi. La 20 de ani visam să am 50 de kilograme. Aveam încredere în toți și deloc în mine. Toți erau mai buni, mai frumoși și mai curajoși decât mine.

Astăzi îmi admir ochii și pielea. Sunt conștientă de imperfecțiunile mele, de kilogramele peste 50, de oamenii care nici ei nu sunt perfecți.

Știu că nu am să fac niciodată descoperiri revoluționare, că omenirea nu va depinde vreodată de existența mea, și că dacă ar fi să aleagă între mine și prietena mea, bărbații s-ar opri la cea din urmă. Zău că nu mă deranjează!

Nu aș da timpul înapoi. Eu la 20 de ani mă văd nedefinit(ă). Atunci abia începeam să mă conturez ca ceea ce sunt astăzi. Un singur moment din acea perioadă mi-l amintesc clar: copacii foarte, dar foarte verzi care se derulau la fereastra trenului și aerul cald care mă renăștea de ziua mea. Toate s-au întâmplat într-o singură de zi de primăvară, când am împlinit 20 de ani. Într-o zi de luni, într-un început de săptămână, de primăvară, de viață, de mine…

De la 20 de ani îmi amintesc mirosul parfumului Chanson D’eau primit de la părinți și bluza cu mâneca 3/4- de la buna mea prietenă. Am păstrat de la 20 de ani nostalgia după Chanson D’eau și obsesia pentru acel tip de bluză.

La 30 de ani am învățat să port parfumurile cu eleganță și să asortez bluzele cu mâneci 3/4. Abia la 30 de ani am înțeles rostul vieții și al începuturilor de primăvară, de iubire, de săptămână.

8 thoughts on “20 vs. 30

  1. Frumos scris! Felicitari! Niciodata nu suntem impliniti cu ce avem. Nici la 20, nici la 30, nici la 90 (cine va avea privilegiul sa fie nemultumit la acea varsta)

  2. as vrea sa fi avut feeling-ul tau… insa fiecare simte lumea mai buna si pe sine mai implinit in felul sau. intamplarea face ca maine sa implinesc 31 si o fraza care mi-a ramas in minte si pe care am citit-o anul asta spune ca fericirea nu este nici in trecut si nici in viitor, ci numai in prezent. Totul se intampla aici si acum si numai aici si acum ne putem schimba si putem face lucrurile mai bine sau putem fi mai buni

    1. Da, da, Cado, sunt de acord cu tine până la infinit. Asta cred și eu: fericirea este numai prezentul, dar în același timp, nu poți uita trecutul….

  3. Minunat spus! Cred ca fiecare dintre noi a simtit toate astea, desi poate nu a stiut sa le puna in cuvinte. Am retrait in ritm rapid tot ceea ce credeam si simteam la 20 de ani, dar si la 30. Despre anii 40 inca nu m-am lamurit pe deplin, inca ii traiesc… :))

  4. Fetelor, eu aștept cei 40 de ani. Și dacă ar fi să fiu ca voi, cu atât mai mult îi aștept.
    Sunteți tinere, doamnele mele!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: