Diferit nu înseamnă greșit

love_puzzleCunosc o doamnă al cărei soț este avocat. Raportându-se mereu la soțul ei, femeia suferă de complexul inferiorității. Și-a agățat visurile în cui la sfârșitul clasei a XII-a și tot atunci cred că a ajuns acasă mai târziu de ora 22. Este o femeie isteață care știu că și-ar fi dorit mai mult, dar nu a avut când să le facă pe toate, mai ales când ai un copil și un soț pururi nemulțumit. Un soț care găsește mereu un motiv de ceartă: ba că supa e prea sărată, ba că parfumul ei este prea grețos ori cartea pe care o citește- prea pentru adolescente în călduri.

Și între o tavă de friptură și o cămașă de călcat, femeia își face procese de conștiință. Se supără pe ea că nu poate să poarte o discuție cu soțul ei despre încadrarea juridică, că e prea roșcată, prea vorbăreață, prea cheltuitoare…pentru gusturile jumătății sale. Își asumă toate greșelile lor, nemulțumirile și frustrările lui.

                                                                                   ***

Când iubești un om diferit de tine, te simți defect. Când iubești un om diferit de tine, te simți neadaptat, în raport cu el, cu iubirea lui, cu tot ce face și ce faci. Când nu gândiți la fel, nu vă doriți aceleași lucruri, nu iubiți în același mod, nu citiți  aceleași cărți, crezi că greșești- de cele mai multe ori tu, iar uneori și celălalt.

Și e aproape imposibil să înțelegi că nu e vina niciunuia dintre voi dacă unul își dorește să doarmă toată duminica iar celălalt să alerge în parc. Nu e vorba de greșeală când tu strângi bani pentru a vă cumpăra o casă, iar cel de lângă tine îi risipește pe vacanțe all inclusive. A fi diferit nu înseamnă a fi defect. Mai potrivit ar fi să te simți ca o șosetă desperecheată decât ca una găurita. Mai potrivit ar fi să nu mai cauți vinovați ci un alt om, o jumătate pe măsura sufletului tău cu care să alergi duminica în parc și să strângi bani pentru o locuință.

Și când o găsești, înțelegi că nu ai fost niciodată defect. Nu ai fost o șosetă găurită, bună de aruncat, ci mai degrabă tu erai un ciorăpel fin de mătase, pe când cel cu care încercai să faci pereche era o șosetă albă, sport. Nu suntem niciodată imperfecți atunci când iubim. E vorba doar de gusturi, dorințe,  compatibilitate…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: