Oamenii ca o pereche de cercei

Am avut o pereche de cercei minunați. Doi fluturași de argint, bătuți cu multe cristale. I-am purtat o vreme, mândră tare de noile mele podoabe, până când m-am trezit într-o zi că unui cercel îi lipsește o pietricică. Vedeam golul, dar mai mult vedem strălucirea cristalelor din jur. Și câți cercei nu sunt știrbiți de strălucire, puțin ciobiți pe la colțuri sau decolorați de atâta purtat?

Nu mi-am permis să plâng prea mult după ei, nici nu am simțit că ar trebui să mă supere lipsa unei bucăți de sticlă strălucitoare, așa că i-am purtat ca și până mai ieri, voioasă și fără jenă că nu sunt întregi. Mi-au fost dragi că erau fluturi, pentru că eu iubesc fluturii. Și erau la fel de frumoși și luminoși.

Într-o dimineață, cercelului beteag îi lipseau cinci pietricele. Cinci! Nu știu când au dispărut și unde s-au pierdut. I-aș fi prețuit mai mult și aș fi avut mai multă grijă de ei, punându-i în toate nopțile pe noptieră și agățându-i la oglindă când mă băgam sub duș. Dar acum locul pietricelelor fusese luat de cinci găuri opace, asemănătoare celor făcute de timp în stânci. Atunci m-am necăjit pentru că fluturii mei arginții nu mai erau pereche, strălucirea celui întreg nu mai putea acoperi urâțenia și imperfecțiunea celui beteag.

Nu i-am mai putut purtat… Ce să fac cu un singur cercel-fluture, întreg și frumos? Fără cel din urechea stângă nu este decât un obiect menit să fie uitat într-o cutie cu bijuterii desperecheate. Și mereu va fi așa: un cercel fără pereche ce nu va mai fi purtat niciodată ca bijuterie. Chiar dacă este una frumoasă și nu merita să sfârșească înainte de vreme.

Suntem ca perechile de cercei: perfecți numai împreună, chiar și în prezența micilor imperfecțiuni. Trăim în pereche, conectați invizibil cu un altcineva, asemenea beculețelor unei instalații de brad, legate în serie; când unul se arde, toate rămân stinse. Suntem meniți să luminăm în serie, să strălucim în pereche și să trăim la plural. Și când pluralul devine singural, cel din urmă este perfect anulat, așa cum un cercel lipsit de strălucire îl anulează pe celălalt sau cum un pantof stricat scoate perechea din uz.

 286340-1366x768

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: