Cele câteva flori

Auzisem prima dată de el în La Medeleni: ” Parfumul Rodicăi domina mirosul sălii: <<Quelques Fleures>>, parfum strident, care are parcă un fond de sudoare sexuală, afrodisiac, îndulcită. Grefierii o priveau răsucindu-și condeiele, copiștii făcându-și cu ochiul. Avea rochie scurtă și decoltată. Când se apleca pe biroul judecătorului, un copist ofta. Văzuse gropița sânilor plini. Avocații îi vedeau ceafa plină. Cei din lături îi vedeau coapsele pline, profilul pulpelor metalice în ciorapii de mătase, și pantofii cambrați cu călcâie roșii, care dădeau o notă picantă, de fard parcă. Era înconjurată de sexualitate. Îndreptați spre ea, ochii bărbaților deveneau antropofagi. Se aplecase atât de tare, încât avea aerul că vrea să sărute buzele judecătorului care privea insistent actul  de vânzare, puțin congestionat.”   (La Medeleni, vol IV- Ionel Teodoreanu)

Și cum eu rezist oricui și la orice, mai puțin când vine vorba de parfumuri, mi-am zis în sinea mea că trebuie să-l am, mi se potrivește. L-am căutat mai apoi pe site-urile de specialitate și am aflat despre el că este primul parfum floral, care combină mai mult de o nunanță, primul parfum floral apărut în 1913. Deja îl iubeam și mi-l însușeam ca pe un veșmânt fără ca eu să știu măcar o notă din el. Mi-l imaginam feminin și etern, puternic și supraviețuitor peste două războaie mondiale și un secol.

Îl vedeam purtat de femeile ușoare prin crâșmele interbelice, lăsându-se gustat de bărbații burtoși și lacomi, îl vedeam pe gâtul soțiilor văduve,  abia atingând cu vîrful degetului mireasma gălbuie, îl vedeam pe decolteul femeilor aristocrate, cu pian la parterul casei și cu zeci de rochii dantelate și pudre aduse din Paris. Mi-l imaginam pe pielea albă a profesoarelor timide cu cartea de franceză sub brațul stâng și cu eșarfa roșie înecată în mireasma lui. Până să îl cunosc, să îl miros, îl vedeam oricum și în toate florile.

Mai apoi mi l-am cumpărat de pe un site, adus de la mama lui, din Franța. L-am așteptat numărând zilele și orele până avea să fi al meu, să facă parte din mine. Și a venit! Într-o zi de început de octombire, a fost al meu! L-am desfăcut nerăbdătoare chair acolo, în fața Oficiului Poștal, sub privirile și pașii necunoscuților.

Eram doar eu și o întreagă epocă, mame aristocrate, funcționare și văduve, doctorițe și prostituate, actrițe și Rodica din “La Medeleni”. Ce ne lega? Un singur parfum: Quelques Fleures. L-am desfăcut flămândă de fericire și amintiri. Și amintirile m-au învăluit, toată copilăria mea, toate florile și femeile pe care le-am cunoscut până acum.

Dacă mi-a plăcut parfumul? Categoric nu! L-aș fi iubit pentru toate flash back-urile și femeile puternice care l-au purtat, dar îl urăsc pentru toate replicile ieftine pe care le-am mirosit în copilărie. Copilăria mea miroase a Quelque Fleures, toate femeile l-au purtat;  parfumul îmi este cunoscut și îl urăsc pentru că îl asociez cu imitațiile, cu replicile după original. Poate acesta este păcatul unui parfum clasic: de a fi imitat și purtat în permanență. Pentru toate acele imitații ieftine eu detest acum originalul!

Păcat….am avut pretenții de la acest parfum, îl credeam etern și unic, însă eternitatea i-am cunoscut-o înainte să fi știut că există un original….Și nu-l mai cred unic, ci doar primul.

Și-mi pare rău, pentru că l-aș fi iubit dacă l-aș fi cunoscut azi….

5 thoughts on “Cele câteva flori

  1. de-aia imi place sa merg in parfumerii si sa incerc mai multe parfumuri pana il gasesc pe cel potrivit, pe care il port o perioada de „n”, pana devine comun… singurul de care nu m-am plictisit inca, desi il folosec de ceva ani si il folosesc destul de multe persoane este Gloria Vanderbilt.

  2. Cel mai bun parfum pe care l-am folosit pana acum mi s-a parut La Rive. Are un miros aparte, nu l-am mai folosit de doi ani, dar inca l-as recunoaste daca ar trece cineva care l-a folosit recent pe langa mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: