Un alt gând expus

Există milioane de cuvinte frumoase, cuvinte care ar putea alina tot atâtea suflete triste, dar care mor înainte de a se naște- pentru că o vorbă nespusă, doar gândită, este o vorbă moartă. Întotdeauna vor rămâne cuvinte nerostite de teamă ori din mândrie. Întotdeaua vor rămâne sentimente ascunse de frica unei respingeri, de prea multe gânduri, de prea multe griji…

Întotdeauna se vor ascunde vorbe și realități pentru a nu răni, în aceeași măsură în care se vor arunca, fără rost, cuvinte aducătoare de tristeți. Întotdeauna vor fi cuvinte care ascund adevărul, în aceeași măsură în care alte cuvine suplinitoare vor plăsmui o altă față a lucrurilor, adevărată numai în ochii mințitului.

Sunt cuvinte care trebuiesc spuse la timpul lor, nici mai devreme nici mai târziu, altfel își pierd sensul și nu mai au nicio valoare. Nici măcar de dragul vremurilor în care ar fi trebuit spuse.

Există cuvinte efemere care dacă nu sunt rostite când le este timpul, mor înainte de a se naște pe buzele noastre. Un “te iubesc” spus prea târziu, atunci când unul nu mai iubește, nu-i decât o risipă de sunete și energie, chiar dacă declarația ar încălzi orice inimă înghețată de prea multă singurătate.

În aceeași măsură există și cuvinte care ne rămân vii în minte și în suflet o viață de om, chiar și atunci când peste ele trec ani și amintiri…

14 thoughts on “Un alt gând expus

 1. Toate la timpul lor… Din pacate, de multe ori trecem prin timp ca niste morti in viata… Si-atunci cand ne trezim… vorbim… de aiurea.
  [Aproape cum fac si eu, acum :)]

  1. Nu vorbești aiurea, ai dreptate: de multe ori lăsăm viața să treacă pe lângă noi și ne trezim mult prea târziu că nu avem ceea ce ne-am dorit, că nu suntem ceea ce am visat…
   Da și toate trebuiesc spuse și făcute la timpul lor. Așa și cuvintele au un timp al lor.

 2. Tocmai de aceea cand avem ceva de spus cel mai bine e sa spunem si nu sa tinem in noi, regretand, pe urma, ca nu am spus ceva la momentul potrivit.

  1. Așa ar fi bine…Dar uneori suntem prea lași ori prea orgolioși să spunem anumite vorbe iar mai târiu regretăm tot noi.

 3. Noi, oamenii, avem un mare defect, vorbim atunci cand trebuie sa tacem si ne abtinem atunci cand trebuie sa ne spunem parerea. Ne e teama sa nu parem penibili cand vine vorba de cuvinte frumoase, de alinare sau incurajare, dar nu pregetam sa lansam jigniri si cuvinte grele care pot rani si lasa urme adanci.
  Off-topic
  Imi place mult tema blogului(ca de altfel toate de pana acum). In sfarsit am ocazia sa o spun. 😛

  1. Da, cred că întotdeauna va fi mai ușor să jignim decât să spunem ceva frumos ori să alinăm un suflet, de teamă să nu părem penibili ori de teamă să nu greșim.
   Cât despre teme, mulțumesc :*
   Asta e de sezon. Problema mea e că nu am găsit una care să mă mulțumească 100%, mă tot plictisesc de ele și le tot găsesc defecte…

 4. E adevarat ca atunci cand trebuie sa spunem ceva, nu o facem, sau ne abtinem atunci cand simtim nevoia sa o rostim. Regretele apar atunci cand e prea tarziu.

 5. Problema CUCU vintele este că de multe ori nu ştii când e momentul potrivit să le spui. Probabil niciodată saaau în orice moment.

  1. Hmm…cred că adevărul poate fi spus și într-un mod mai elegant. Unii suportă mai ușor adevărul verde-n față, alții au nevoie de mai multe ocolișuri pentru a ajunge la miez 😀

 6. Partea buna e ca unele ganduri nerostite revin in mintea noastra, incearca sa iasa la suprafata. Insa multe mor, se pierd in negura uitarii sau, rostite intr-un moment nepotrivit, isi pierd valoarea, asa cum bine ai zis si tu.
  Totusi, sunt de parere ca ,,mai bine mai tarziu decat niciodata”. Poate ne inselam, poate rostirea lor, chiar si tarziu, ar incalzi un suflet, ar confirma o speranta a trecutului, desi ea nu s-ar mai putea concretiza niciodata.

  Foarte relevanta ultima ta remarca… unele cuvinte nu le putem sterge din mintea si sufletul nostru. Tocmai din acest motiv, nu ar strica sa ne cantarim bine vorbele, inainte de a le rosti. A, si modul in care spunem ceva e la fel de important precum ceea ce transmitem concret…

  1. Niciodată nu e prea târziu să ne exprimăm un gând frumos. Chiar dacă timpul lui a trecut va aduce cel puțin un zâmbet pe fața celui care îl primește.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: