Este de ajuns numai iubirea?

Viața nu este un basm, nici măcar scenariul unei telenovele. Cine spune că iubirea este de ajuns pentru a lega două persoane vorbește numai prostii. Omul ăla ori a trăit etern în iubiri adolescentine care s-au încheiat înainte de a ajunge la miez ori nu a iubit niciodată și singurele modele au fost Cenușăreasa și prințul din același basm.

E trist că există cupluri care se destramă deși fiecare din cei doi iubește la fel de mult pe celălalt. Oare lor nu le-a spus nimeni că iubirea învinge orice obstacol? Oare ei nu au plecat de la același gând când “eu” a devenit “noi” ? Așa o fi fost, dar când cobori de pe planeta iubirii, realitatea te lovește drept în moalele capului. Vezi că iubirea nu ține de foame și cald, că iubirea nu poate ține piept greutăților din fiecare zi, nu poate schimba caracterul unui om sau pur și simplu este prea puțină pentru a acoperi celelalte cusururi.

Oamenii se mai despart și nu pentru că nu s-ar iubi ci pentru că iubirea nu este de ajuns. Când gelozia devine mai puternică decât iubirea, cea din urmă nu se poate face punte peste prăpastia săpată de gelozie, între inimile celor doi. E doar un exemplu…

Se spune că iubirea îți dă aripi, dar la ce îți folosi dacă tu ești prea slăbit să zbori, ori ți-e prea frig și foame? Și nu e bine nici dacă ești pregătit de zbor, ți-e bine și te simți întremat dar nu ai aripi cu care să te înalți.

E ciudat cum nimic nu merge fara dragoste dar dragostea nu merge fara nimic. E ciudat cum banii, frumusetea, înțelegerea, toate la un loc nu sunt de ajuns pentru a ține doi oameni împreună, dar în lipsa lor, dragostea nu poate face mare lucru. Unii îi spun destin, alții nepotrivire de caracter, iar alții circumspecți îi acuză pe cei doi de prea puține sentimente. Însă indiferent de cum s-ar numi, realitatea este aceeași: există oameni care oricât de mult s-ar iubi, nu pot rămâne împreună. Pot fi caracterele diferite sau poate familiie care se opun sau poate banii care duc la certuri. Oricum ar fi și orice ar fi, unor astfel de oameni le este mai bine separat decât împreună.

14 thoughts on “Este de ajuns numai iubirea?

 1. Mai importanta decat iubirea e intelegrea si camaraderia. Altfel o iubire mare risca sa se tranforme intr-o ura la fel de mare… din pacate

 2. După un anumit număr de ani, iubirea înfocată se transformă într-una domoală, la fel de importantă ca înțelegerea și camaraderia.

  1. Asa e, Vad asta la parintii mei. La grija pe care si-o poarta. La respectul dintre ei, la intelegere… la dorinta de a se sti, unul pe altul, bine.
   Exista, ca in fiecare casa, discutii – inevitabile, dar decente. Nu e nicaieri numai lapte si miere. Important e sa stii sa te bucuri de cat lapte si de cata miere exista, sa stii sa le dramuiesti, sa le inmultesti, sa le imparti, sa ti le doresti 🙂

 3. in alte vremuri, cred ca era de-ajuns numai iubirea, pentru ca nu erau celelete greutati care sa te consume psihic si fizic, astfel incat sa se dimiueze iubirea .

  1. Eu cred că în alte vremuri (nu știu dacă ne gândim la aceleași) nici nu prea era iubire la începutul căsniciilor. Cum pe atunci nu se pomenea ca tinerii să trăiască în concubinaj prea mult timp, nunta se făcea rapid și nu cred că aveau timp să se îndrăgostească unul de altul.

 4. Da! din punctul meu de vedere, intr-o forma elevata a intelegerii si trairii … 🙂
  -dai impresia ca oamenii confunda iubirea cu alegerile egoiste si materialiste alegand o cale ce pare mai usoara dar in -sine te lipseste de valorile vietii; ceea ce este corect.
  -acolo unde se rupe relatia, in cele mai multe cazuri, nu a fost vorba de iubire, de reciprocitate, ci doar de prostie, pasiune sau interes unilateral …
  ma opresc aici cu un zambet usor amar …

  1. Poate ai dreptate Cristian, m-aș bucura să fie așa. Dar rămân la părerea mea: iubirea nu e totul într-o relație.

 5. poti spune usor ca nu iubirea conteaza si nu este de ajuns…
  dar ajungi la 60 de ani si faci ca petre roman, n/o mai poti tine afara din casa… pe ea, iubirea…
  sau uneori nu e nevoie de atat de mult. de fapt, adeseori, de fapt, intotdeauna… 🙂

  1. Iubirea contează foarte mult într-o relație, dar eu mă refeream la faptul că o căsnicie, să zicem, nu poate dura numai cu iubire. În cazul lui Petre Roman bănuiesc că nu a mai fost vorba de iubire când și-a părăsit soția, chiar dacă o respecta și poate erau compatibili. Nimic nu merge fara iubire dar iubirea nu merge fara nimic.

 6. Eu cred ca e o lupta care se da intre iubire si egoism. Sunt destui care traiesc cu impresia ca egoismul nu face parte din ei, ca ei sunt o bula de bunatate pura.
  Sa luam de exemplu banii. Cand banii distrug o relatie ?

  1. Vreau să cred că iubirea este de ajuns, că poți trăi numai din și cu ea atunci când nu ai nimic altceva.
   Banii pot distruge o relație atunci când nu-i ai, dar nu e vorba numai de bani ci se adună mai multe lipsuri și frustări care devin mai puternice decât iubirea.

 7. Da, dar eu voiam sa particularizez. Cand banii pot distruge relatia, atunci cand cuplul nu poate plati facturile, cand macar unul isi doreste vacante exotice si nu isi pot permite, … ? Ori n-au suficienti bani de mancare ? Eu la categorii de genul asta ma refeream.

  Aceleasi lipsuri si frustrari nu existau si inainte de a se forma cuplul ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: