Întrebare

We’ve all got both light and dark inside of us. What matters is the part we choose to act on. That’s who we really are.  -Sirius Black (Harry Potter and the Order of the Phoenix)

Dacă părinții nu ți-ar fi promis o bicicletă pentru premiul I, ai mai fi învăța?

Dacă nu ar fi ilegal să furi din magazin, promiți că nu o vei face niciodată? Nici măcar atunci când nu ai bani dar perechea aia de pantofi este cea mai mare dorință a ta?

Dacă nu ai crede în Dumnezeu, ai mai fi la fel de milostiv? Ai mai întinde cu (atâta) ușurință 1 leu unui cerșetor sau ai mai da de pomană?

Dacă nu ar fi interzis și nu s-ar pedepsi, ai putea să nu ucizi? Fie că ar fi vorba de cea mai enervantă persoană ori de o situație limită.

Așa că te întreb: cât la sută din ceea ce ești, din ceea ce faci ești tu cu adevărat și cât la sută ești răspunsul acțiunilor și dorințelor celorlalți? Dacă nu ai mai fi condiționat să fii un om bun, ai mai fi?

 

7 thoughts on “Întrebare

 1. Sunt intrebari grele, cu raspunsuri si mai grele. De multe ori, cred ca nici nu ne dorim sa aflam unul sau altul dintre raspunsuri…

  E nevoie de niste repere in viata, de care sa ne agatam atunci cand simtim ca ne prabusim. Eu, una, nu-mi imaginez viata fara ele. In acelasi timp, vreau sa cred ca sunt, in mare parte, si raspunsul a ceea ce-mi doresc eu sa fiu – nu doar a ceea ce-si doresc altii de la mine.

 2. Serioase intrebari…
  Eu cred ca mai exista inka oameni care vor raspunde afirmativ la intrebarile tale!~
  Sper sa ma numar printre ele:-D

 3. Nu cred ca tine de actiunile si dorintele celorlalti sa fi un om bun… si nici de credinta in Dumnezeu. Nu te conditioneaza nimeni sa fi bun sau rau, cred ca asa te nasti.
  poate la prima intrebare as fi fentat si as fi invatat, daca mi se promitea o bicicleta, dar cum sunt omul care intai trebuie sa vad ca sa cred, ma indoiesc ca as fi invatat mai mult decat am facut-o 😉

 4. Sunt ceea ce sunt, in mare parte. Ma modelez dupa ceilalti insa ma straduiesc s-o fac doar atunci cand sunt schimbata inspre bine… Biciclete nu mi s-au promis si-am invatat, ca mi-a placut, de furat din magazine, ma declar vinovata, s-a intamplat, ciocolata ma striga, de ucis – sper – n-as ucide pentru nimic in lume… un om mai bun, da, mi-as dori din suflet sa fiu… nu pentru ca vor altii sau pentru ca mi se impune… ci pentru ca asta e ceea ce-ar trebui sa traiasca in noi, dorinta de a fi mai buni, de a fi de folos celor din jur…

  Toate bune, draga de tine!

 5. Ai mei mi`au promis luna si stelele, si totusi invatam pentru ca imi placea ideea de a fi cea mai buna si pentru ca speram sa fiu observata de baiatul dragut din cls a 3-a A. :)) In rest, da.. suntem modelati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: