Țăranii de la bloc

Fiecare are un vecin meșter care se găsește cel puțin o dată pe lună să repare ceva prin casă, să mai dea o gaură cu bormașina, să mai pună o placă de gresie, să mai spargă un perete ori să mai bată un cui. Vecinii ăștia sunt primii care dau deșteptarea cu bormașina, pe la 7-8 și o țin așa vreo două trei ore după care pe la 11 după-amiaza, un praf gros și o liniștite totală se aștern pe scara blocului. Dacă ai noroc, s-ar putea ca până pe la 5-6 după-amiaza să nu mai auzi nici musca din apartamentul meșterului, urmând ca odată cu venirea serii să-l pălească și pe vecin hărnicia.

Și cum spațiul din apartament, devin subit mult prea mic pentru vechituri, vecinul îi găsește dulapului cât un perete de mare un loc provizoriu, de vreo două săptămâni, pe scara blocului. Lângă dulap mai apare un aragaz din prima producție de la Găești, vreo trei saci cu haine și/sau o mașină de spălat. Toate așteaptă răbdătoare ziua în care își vor face iar rost printr-o bucătărie la țară. Dar până la acea minunată zi, tu trebuie să-ți sugi burta de fiecare dată când treci prin dreptul ușii lui.

În îndelunga mea experiență cu astfel de oameni, am observat un lucru, comun  mai la toți: vecinii ăștia sunt de obicei proaspăt mutați la bloc de la casă (oraș ori sat) și încearcă să facă din cei 70-80 mp ai apartamentului o suprafață dublă, cel puțin la fel de mare ca cea a casei de unde au venit. Eu pe ăștia îi numesc țăranii de la bloc. Nu vreau să jignesc locuitorii mediului rural, nu am nimic cu ei ci doar cu cei care uită că la bloc au vecini în stânga, în dreapta, deasupra și sub.

Am și eu un astfel de țăran, mutat de la casă și de peste zece ani, nu este zi în care să nu bage bormașina. Uneori mă întreb câți pereți mai are de tot găsește unul de demolat ori veun petic în care să mai bată un cui. Și cum prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul, vecinul M. și-a pus la ușa apartamentului gresie și faianță, și bineînțeles nelipsitele ghivece cu flori artificale.

sursa foto

6 thoughts on “Țăranii de la bloc

 1. Cunosc situatia… de curand s-au mutat, la ertajul 4, niste tigani-bulgari(din fericire stau cu chirie pentru o perioada determintata, din cate am inteles), iar pe scara blocului, intre etajele 1-2, a tronat un mare recamier, slinos, care putzea de-ti muta nasul 🙁

  1. Vai de vecinii de sub ei sau de lângă ei!
   Aveți grijă de câte ori incuiați ușa 😀

 2. Vecinul meu repara zilnic cate ceva. Incep sa cred ca toate tablourile lui sunt strambe. Astept pastea aia in care n`are unde sa mai dea gauri.

 3. “Nu vreau să jicnesc locuitorii mediului rural, nu am nimic cu ei ci doar cu cei care uită că la bloc au vecini în stânga, în dreapta, deasupra și sub.”
  JICNESC? C? SERIOS? Si eu sunt prima care vede?
  Vorbind despre taranii de bloc…nu stiu de ce, dar tind sa cred ca tu ai inceput sa te identifici cu personajul!!!

  1. Dragă, Myny, bine ar fi dacă asta ar însemna să fii țăran de bloc: să pocești, din grabă ori neatenție un cuvânt.
   Mulțumesc pentru remarca deloc răutăcioasă și te mai aștept!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: