Când dorul nu doare

Nu ar trebui să ne îngrijoreze momentele în care ni se face dor de ceva sau de cineva. Și nici nu ar trebui să luăm dorurile ca pe o povară prea mare. Trebuie să ne bucurăm că avem oameni și locuri pe care le iubim și care ne trezesc emoții și doruri până la următoarea revedere. Ce ar fi viața dacă nu am avea la cine să ne gândim și să visăm? Și dacă am avea, ce ar fi viața dacă nu am mai simți nimic pentru oamenii care ne iubesc și locurile frumoase?

Eu mi-aș face griji dacă m-aș trezi într-o zi și nu mi-ar mai fi dor de mare deși aș fi în mijlocul lunii iulie. Nu mi-ar fi greu să număr zilele rămase până la întâlnirea cu aceasta dar m-ar durea sufletul dacă nu aș simți lipsa a tot ce înseamnă marin. Uneori mai spun “aș vrea să fie direct sâmbătă, săptămâna viitoare pe vremea asta sau aș vrea să dorm patru zile și când mă trezesc să fiu deja la mare, să fi dat examenul ori să mă întâlnesc cu X” .

Dar mi-am dat seama că nu e atât de plăcut să sar peste zilele de așteptare deoarece clipele alea moarte în care nu fac decât să mă gândesc la evenimentul în sine sunt mai intense și mai frumoase decât momentul pe care îl aștept. În acele clipe moarte, momentul pe care îl aștept cu atâta nerăbdare prinde viață în cele mai colorate și neașteptate moduri. E mai presus de realitate pentru că ceea ce aștept și urmează să trăiesc ia conturul imaginiației mele iar ceea ce se naște din gândurile mele, de obicei, este mai frumos decât ceea ce există.

Cred că așa ni se întâmplă tuturor: când urmează să ni se întâmple ceva ce așteptăm de multă vreme, îi dăm acelui moment fel și fel de chipuri, ne imaginăm fiecare detaliu pe care, bineînțeles, îl aducem aproape de perfecțiune. Poate de aici apare și dezamăgirea care ne face să spunem atunci când ajungem să trăim momentul mult așteptat “credeam că va fi altfel” sau “nu mi-am imaginat că va fi așa…”

Dar oricum ar fi, clipele de așteptare merită trăite, dorurile sunt mai intente atunci, toate pentru a face mai frumos momentul la care am visat. Cu cât așteptarea este mai lungă, cu atât scopul final de la capătul acesteia este mai profund.

7 thoughts on “Când dorul nu doare

 1. îţi spun sincer că atunci când eram copil speranţa mea cea mai mare era să moară tata, ca să pot fi fericită. creier de copil… dacă mi s-ar fi împlinit aşteptările, aş fi fost fericită? tatăl meu trăieşte, iar pe strada mea străluceşte soarele fără ca el să dispară, după cum aş fi vrut eu.
  cred că uneori avem aşteptări care n-ar rezolva cu nimic necazurile noastre. am învăţat ceva de care n-aş fi crezut niciodată că voi fi în stare: să aştept fiecare zi cu răbdare şi … fără impresii, dorinţe, speranţe… aştept dimineaţa (ca un copil aştept dimineaţa, până la lacrimi mi-e dragă viaţa – cântau cei de la Savoy, pe vremea copilăriei mele şi eu încercam să învăţ această lecţie!) şi tot ce-mi oferă ea, ziua de după ea şi seara e binevenit!
  culmea este că atunci când nu fac planuri e mai interesant ce vine decât dacă aş îndrăzni eu să visez. sunt pentru vise – când e vorba despre planuri de viitor, în mare, dar nu pentru a le creiona exact aşa cum vrea imaginaţia personală – căci ea e limitată. n-ar fi bine să ni se întâmple după ea, ci după generozitatea lui Dumnezeu… 🙂

  1. Cât mi-aș dori să fiu și eu mai puțin nerăbdătoare și grăbită să văd ce-mi rezervă ziua de mâine…Să apreciez fiecare zi doar pentru că am ajuns să o trăiesc…
   Și da, cele mai frumoase momente sunt cele neplănuite și nevisate 🙂

  1. Știu, Diana, dar mereu rămâne speranța că într-o zi îi vei vedea și-ți vei potoli dorul de cei dragi 🙂

  1. Pentru mine dorurile sunt plăcute atunci când știu că mi le voi alina, dar în cazul persoanelor care nu mai sunt, nu știu cum să-mi vindec dorul de ele 🙁

 2. Dar oricum ar fi, clipele de așteptare merită trăite, dorurile sunt mai intense atunci, toate pentru a face mai frumos momentul la care am visat. Cu cât așteptarea este mai lungă, cu atât scopul final de la capătul acesteia este mai profund.

  Da, dar asteptarea poate fi chinuitoare, torturanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: