Gânduri despre fericire

Despre fericire, în basme nu se spune decât “şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi…”ca şi cum fericirea nu ar merita să aibă un basm în care să se vorbească numai despre ea, aşa cum au toate încercările prin care trec personajele. De ce nu se insită pe starea care devine lait motiv al basmului fără a se pomeni vreodată numele ei? Toţi fiii regilor pleacă peste mări şi ţări, toţi Feţii Frumoşi se luptă cu Zmei şi Forţele naturii având în minte acelaşi scop: dobândirea fericirii care să dureze cât o viaţă. Nimeni nu spune ce au făcut prinţii şi prinţesele, regii şi oamenii lui de au reuşit să trăiască fericiţi până au murit. Ştim cum au ajuns la fericire, trecând prin multe greutăţi, ca în final totul să se termine cu bine însă nu ni se spune ce au făcut pentru a menţine acea fericire.

Tot din basme am aflat că numai oamenii buni au parte de fericire. E şi greu pentru un om urât la suflet să fie fericit. Poate tocmai fericrea altora îi determină pe unii să fie răi sau mai bine zis invidia pe fericirea altora. Degeaba căutăm fericirea în jurul nostru sau în fericirea altora. Nimeni nu este fericirea noastră. Noi înşine ne producem această stare şi nu trebuie să ne bazam pe ceilalţi că ne-o vor aduce. Cel mult, cei din jurul nostru ne pot aduce bucurii, însă fericirea înseamnă mult mai mult decât bucurie iar aceasta nu poate veni de la un om care este nefericit.

Nu ne naştem cu aptitudinea de a fi fericiţi, totul se învaţă în viaţă, chiar şi fericirea se poate învăţa. Dacă bucuria e spontană şi de multe ori nu poate fi prevăzută, bazele fericirii le punem zilnic prin muncă. Lucrez la fericirea mea! Acum sunt bucuroasă că am mâncat o îngheţată de fructe de pădure, însă mâine voi uita de această bucurie. Bineînţeles că aş putea să-mi fac zilnic câte o bucurie, dar pentru a fi fericită îmi trebuie mai mult de o îngheţată. E ca şi cum aş fi tristă că m-am despărţit de iubit şi ies cu prietenele la un film. Da, mă bucur să văd acel film cu fetele însă fondul existenţei mele tot nefericirea este. Un film mă bucură pentru puţin timp, însă nefericirea mă va însoţi multă vreme. Cred că mai important este să muncesc la construirea unei fericiri de durată. Fericirea înseamnă, ca şi în basme, trecerea unor obstacole, compromisuri, bucurii şi tristeţi.

Şi ce faci când îţi dai seama că în sfârşit eşti fericit? Cum menţii această stare până la moarte? Poate că nici autorii basmelor nu ştiu răspunsul la întrebare, altfel ar fi găsit cheia fericirii. În viaţa reală, unii caută fericirea neştiind că aceasta este în ei înşişi, alţii trăiesc bucurii cu iluzia fericirii însă cei mai mulţi au probleme în a o menţine pentru că nimeni nu spune cum se face acest lucru. Toţi ne spun cum să ajungem la fericire însă nimeni nu ne zice cum să o păstăm mereu în viaţa noastră…

11 thoughts on “Gânduri despre fericire

 1. M-am gandit de multe ori la starea asta, la fericire… inca nu stiu s-o definesc… probabil ca fericirea este multumirea aceea sufleteasca, implinirea, cand ai trecut peste toate obstacolele, ai gasit persoana potrivita, ti-ai intemeiat o familie… copiii au crescut, sunt la casa lor, iar tu ai o batranete linistita si o pensie care sa-ti atisigure aceasta liniste… cam asta in seamna: “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”, in varianta contemporana :)… dar astea sunt basme, in realitate nu poti avea decat bucurii, cum spuneai tu.

  1. Asta cred și eu că este fericirea cu toate că pentru fiecare om a fi fericit înseamnă altceva.
   Aoleu! Dar cu ce te-au injectat ăștia :)?

 2. Se spune ca fericirea vine din lucruri marunte.Nemultumiti suntem mai mereu si nefericiti ne credem in fiecare zi .Eu cred ca fiecare zi care o petrecem in viata face parte din fericire…cea de a trai.Fericirea ti-o aduci in sanul familiei, ti-o faci daca simti nevoia per moment…nimeni nu spune despre fericire caci nu este ceva ce se mentine ci ceva care trebuie facut in fiecare zi.

  1. Zici bine, Tinker: ar trebui să fim fericiți în fiecare zi doar pentru că trăim și avem lângă noi oameni care ne iubesc și pe care îi iubim, însă nu recunoaștem această fericire. Sau poate că suntem atât de obișnuiți cu faptul că suntem și astăzi sănătoși și înconjurați de oameni buni încât confundăm fericirea cu micile bucurii.

   1. “Stare de multumire sufletească intensă și deplină.”
    Diferitele conceptii despre fericire se disting in primul rand, prin felul in care este inteleasa natura acesteia. Uneori, fericirea este conceputa ca o idée foarte inalta, un ideal indepartat, deasupra puterilor noastre de a o dobandi; adevarata fericire nu ar fi posibila in timpul acestei vieti.Fericirea este un ideal.Multi dintre noi o concep ca stare a sufletului nostru:fie ca o stare de bucurie, placere, exaltare, fie ca una de liniste, impacare, seninatate, beattudine.
    Deci eu cred ca are diferite forme de manifestare si de percepere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: