Vai de capul cui?

Mi se pare mie că seismul din Japonia e un prilej nu de a compătimi poporul japonez ci pe cel român. Nu am auzit vorbindu-se despre “săracii japonezi” ori despre “oraşele distruse de cutremure” ci moderatorii emisiunilor alături de invitaţii lor au tocat toată ziua subiectul insistând pe psihologia asiaticului, pe comportamentului acestuia în situaţiile de genul ori pe rapiditatea cu care oraşele disturse vor renaşte din propriile dărâmături. Ne-am amintit, ca la fiecare cutremur major în oricare colţ al lumii, că România este şi ea o ţară care stă pe un butoi de pulbere gata să explodeze oricând, am adus în discuţie lipsa informării cu privire la primele măsuri care trebuie luate în caz de seism ori câte blocuri vor cădea la un cutremuraş, asemenea castelelor de nisip.

Ne-am amintit acum şi timp de câteva zile numai asta vom avea în cap. Nici nu vom închide gura bine că japonezii vor termina de construit străzile, casele şi toate clădirile distruse pe când la noi totul va rămâne la fel. Patul meu va vibra la fiecare camion care va trece pe strada din spatele blocului, tencuiala va continua să cadă de pe clădirile vechi şi tot acestea vor ţine captive, pentru că nu au încotro oameni care stau cu sufletul la gură la fiecare vibraţie. Aceeaşi oameni care în caz de cutremur vor ieşi panicaţi pe scări, se vor îmbulzi iar profesorii vor rupe primii uşile la clasă.

Aşa că nu ştiu cine pe cine compătimeşte. Noi pe ei sau ei pe noi? Sigur niciun japonez nu şi-ar dori să schimbe Japonia cu România, nici chiar astăzi.

10 thoughts on “Vai de capul cui?

 1. Cam ai dreptate..E de plans ce li s-a intamplat dar ei sunt mereu pusi pe fapte mari si se regenereaza foarte repede pe toate planurile pe cand noi…

 2. …pe cand noi ne plangem de mila. 🙁
  Cand se aduce in discutie situatia jalnica din tara noastra, multa lume se ghideaza dupa principiul: “se putea si mai rau de atat” sau “nu ne-a mai ramas alta optiune la indemana decat aceea de a ne face bagajele si a pleca in tari straine”. Eu prefer sa merg pe ideea ca mereu este loc de mai bine si fiecare dintre noi poate contribui, printr-un gest oricat de mic, la crearea unei imagini mai bune a Romaniei. E deziluzionant faptul ca mai nou mi se aduc reprosuri pentru incercarea mea de nationalism.

  1. Şi eu cred că se mai poate schimba ceva şi e bine că mai există oameni ca tine care sunt hotărâţi să rămână aici pentru a face loc de mai bine. Spre deosebire de tine, eu nu aş exclude posibilitatea de a-mi face bagajul în cazul în care văd că nimic nu se poate schimba.
   Sper doar să nu-ţi pierzi încrederea că din câte văd, sunt mai mulţi cei care merge pe principiile “se putea si mai rau de atat” sau “nu ne-a mai ramas alta optiune la indemana decat aceea de a ne face bagajele si a pleca in tari straine”.

 3. Bine punctat. Chiar si fara sa faci o analiza pe text, ti-ai da seama ca ai spus mai multe lucruri(care evident au esenta buna) decat insusi domn’ boc si domn’ basescu in toti anii astia; daca e sa o luam asa, cutremurasu’ din ’77 si-a cam spus cuvantu’ pe la noi, cand totusi lucrurile nu erau in stadiul in care sunt astazi; sunt curioasa, cat trebuie sa ne mai invartim in ceru’ asta cu intentii sinucigase, pana sa ne dam seama ca e vorba de viata noastra ..?!
  Si cum (cred) toata lumea stie, seismele astea majore sunt ciclice 🙂 ..al ‘nostru’ cand va fi?! 🙂
  In RO dupa un cutremur (sa zicem) la fel de mare ca in Japonia, doar copacii vor mai sta in picioare, restu’ va fi la pamant-pacat.

  1. Sienna, mulţumesc pentru vizită şi comentariu 🙂
   Şi eu stau cu sufletul la gură în aşteptarea “cutremurului ăl’ mare” …

 4. conform dictonului “şi bogaţii plâng” poţi spune că poate vai de capul oricui … are cap! până la urmă, poţi sta într-un palat şi să fii nefericit, chiar dacă nu te-a zguduit cutremurul şi poţi sta prin moloz şi să fii fericit că ai scăpat cu viaţă, pentru că ştii că eşti capabil s-o iei de la capăt. dar pentru prima variantă îţi trebuie un cap pătrat, pentru a doua variantă un cap de om care are încredere în Dumnezeu.

  1. Da, am mai auzit şi eu vorbe de genu’ “lasă, mă, că ăştia sunt bogaţi!”. Aspectul ăsta nu contează deloc în faţa unor astfel de catastrofe. Moartea e una pentru toţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: