Aproape o eternă primăvară

Posturile astea despre starea vremii le văd ca pe discuţiile de curtoazie dintre două persoane care se întâlnesc întâmplător şi nu au curaj să treacă la subiecte mai importante sau nu ştiu ce subiecte mai serioase să abordeze. Aşa şi eu acum, în aşteptarea unei idei mai bune, bag un post despre vreme, că vorba aia “la fotbal, politică şi vreme se pricepe toată lumea.” Sau parcă nu era aşa vorba…?

Cele câteva zile de sfârşit de primăvară şi-au luat repede tălpăşita. Mai bine! Şi aşa parcă era prea cald pentru jumătatea lui martie, aşa că temperaturile oleacă mai scăzute care au urmat au fost numai bune pentru mine. Ieri vreme numai bună de rezolvat treburile prin oraş şi stat ca musca la soare, asta dacă nu colectam în gură şi pe faţă tot praful adus de vânt de pe străzi.

Azi e minunat chiar dacă mai adie vânticelul ăla turbat de ieri. Mâine va fi iarăşi bine dar cică dumnică iar se împute strică vremea: vine iarna, bineînţeles. Lapoviţă, ploi şi numai două grade Celsius. M-am cam săturat de nehotărârea asta a vremii aşa că mi-am creat propriul meu anotimp pe care deocamdată îl trăiesc numai în suflet.

Dacă ar fi după mine, aş face o primăvară eternă cu zile calde de mai în care să port numai rochii. Aş lăsa totuşi vreo trei săptămâni de iarnă şi asta numai în preajma Crăciunului. Nu aş renunţa definitiv la toamnă. O lună de zile cu soare palid şi portocaliu, cu străzi mirosind a fum şi frunze uscate. O lună de zile cu cer greu de ploi, cu miros de lemne ude şi ceai cu miere. Aş face un septembrie călduţ, cu miros amărui de crizanteme şi pere, cu elevi care îşi poartă emoţionaţi uniformele noi şi ghiozdanele de carton.

Nu mai vreau ierni seci şi aspre cu asfalturi noroioase ori transformate în patinoare, nu mai vreau mâini şi picioare amorţite de ger.

Nu mai vreau începuturi de martie capricioase care ţin soarele ascuns zile în şir şi nici nu-mi mai doresc patru anotimpuri într-o singură zi. Vreau o primăvară eternă spre vară care se lasă copleşită, pentru puţin timp, de iarnă şi de toamnă. Să fie numai zile calde cu sentimente ca atunci când aşteptăm Paştele. Vreau o vreme numai bună de făcut plajă, cu soare prietenos şi blând, un soare care să le permită cireşelor, pepenilor roşii şi piersicilor să se coacă zemos şi parfumat. Vreau zile cu soare dar şi zile cu ploi generoase şi zgomotoase, cu fulgere şi tunete în miez de noapte.
Hainele groase care ne împovărează umerii să fie o amintire pe care să o trezim o dată pe an şi atunci doar pentru câteva săptămâni.

Trăgând linie, parcă e prea multă primăvară-vară. Oare nu am să mă plictisesc de atâtea zile de mai? Mai bag o lună de toamnă şi o săptămână de trecere de la toamnă la iarnă cu temperaturi la limita îngheţului şi ploi reci aproape îngheţate. Treacă de la mine, încă o săptămână caniculară şi asta numai pentru a iubi mai mult apa mării şi celelalte zile din calendar.

Dacă fiecare dintre noi ar putea trăi în propriul anotimp, cum ar fi acela?

27 thoughts on “Aproape o eternă primăvară

 1. Eu aș avea un an de iarnă… bine, cu ceva primăvară și toamnă (dar fără vară!!!) prin perioada mai-septembrie, să fie vacanța de vară mai călduț. 😀

  1. O iarnă blândă mi-ar plăcea şi mie (doar două luni), cu multă, multă zăpadă. Nu-mi plac extremele: veri caniculare şi ierni super geroase.

  2. Diana, vino în Suedia, e exact ca în povestea ta 😀 Multă iarnă (dar frumoasă, trebuie să recunosc), un pic de primăvară și un pic de toamnă, vreo câteva zile de vară și gata, iar iarnă :))

 2. Vai nu-mi vine să cred. Pe măsură ce ţi-am citit articolul tot îmi spuneam că-ţi voi scrie în comentariu: Adică vrei o lună de mai!!! Şi eu vreau o lună de mai în majoritatea anului. Te pup!

 3. Clar o luna de mai, ca miroase foarte frumos… sa stii ca eu imi doresc toate patru anotimpurile, fiecare cu cate 3 luni…dar sa fie asa cum le-am trait eu in copilarie.

  1. Mi-e dor şi mie de cele 4 anotimpuri din copilărie. Nu ţin minte să fi avut în copilărie vreo iarnă fără zăpadă sau vreo vară cu 40 de grade.

 4. Mie imi plac toate…cate putin din toate..ca inainte.
  Sunt nascuta iarna, nu suport frigul timp indelungat dar fiecare anotimp are farmecul sau.
  O primavara eterna ….ne-am cam plictisi de fiecare zi la fel nu?

  1. Eu sunt născută în mai şi nu suport căldura excesivă. Dacă aş avea de ales între -40 şi 40 grade, cred că aş opta pentru prima variantă 😀

 5. eu as trai fie in decembrie, sa astept in permanenta sarbatorile, fie in mai, sa vad flori peste tot si soarele acela cald, dar nu prea 8->

  1. E frumos sentimentul ăla cu care aştepţi sărbătorile de iarnă. Ai dreptate: decembrie şi mai nu ar strica să ţină mai mult de 31 de zile.

 6. Chiar azi spuneam cuiva că în București ajunsesem de numai luna mai o mai iubeam. Iarna e mizerie, zăpadă și gheață murdare și neluate, primăvara vine cu noroi, din iunie se face brusc cald și începe să miroasă a gunoi neridicat, e praf și arde asfaltul, toamna parcă vine deja obosită. Dar în mai miroase a tei, verdele frunzelor e încă verde, caldul nu e încă fierbinte. În rest, și eu prefer -20 decât +40, că doar și de-aia sunt bucuroasă că am ajuns aici :))

 7. Ganduri bune, de vesela primavara, pentru tine si cititorii blogului tau,mAZGALICA! 😀
  Fiecare indragim un anotimp anumit, dar daca stam si analizam…toate sunt frumoase. 🙂

 8. eu as vrea doar primavara..si campuri doar de ghiocei[am o slabiciune absurda pentru ei]..vorba ta, chiar dcaa sunt atateazile de ‘primavara-vara’ tot nu ies din mrejele lor

 9. Anotimpul meu ar fi compus doar din zile de salariu. Seara nu m-ar deranja sa vina potopul, singura conditie fiind ca nevasta sa n-aibe draci si sa fie ceva combustibil in frigider….preferabil ceva rosu, din Chile.

 10. probabil ca anotimpul meu ar fi plin de zapada. cel putin asta vroiam sigur in decembrie si asta vroiam sigur pana acum o luna. parca iarna asta e prea lunga. m-as opri undeva pe la 25 de grade celsius, maxim! si copacei inmuguriti si floricele..

 11. ce rău îmi pare că nu putem fi împreună în luna mea… pentru că eu vreau multă, multă căldură, deci în luna mea aş putea suporta şi 40 de grade. dar vin şi într-a ta, nu de alta dar în mai sunt şi eu născută, şi fac nişte plimbări pe-acolo…
  şi Mâzgă, ascultă-mă, scoate o carte cu ceea ce-ai publicat pe net. va avea mare succes. sau deja ai scos? vreau să vin la lansare. fac planuri.
  felicitări pentru imagine. e superbă.

  1. Aoleu, draga mea! Frumos mai vorbeşti şi reuşeşti aşa să mă atingi la suflet! Mulţumesc din acelaşi suflet pentru aprecieri. Şi nu vreau să-ţi întorc complimentul, dar tu scrii mult mai bine decât mine, iar în lumea asta, în ţară sunt alte milioane de oameni care scriu mult mai frumos decât mine. Poate întâi vor trebui publicate cărţile celor ca tine ş-apoi, poate şi a mea.
   Zici că eşti născută în mai? Pe cât 🙂 ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: