Domnişoară? Mă scuzaţi!

Mi se par aşa hazlii femeile ajunse pe la 60 de ani care, nemăritate, au pretenţia de a fi numite domnişoare. Vai de capul tău să-i spui “doamnă”! Privirea ei, dacă ar avea puteri ar ucide. De ce ţin aşa mult la statutul de domnişoară? Şi mai ales de ce se simt atât de jicnite când sunt numite “doamne”? E rău să ţi se spună “doamnă” la 60 de ani? Mai ai pretenţii ca aproape de vârsta pensionării să arăţi ca o fată de 20-30 de ani?Mi se pare un statut onorabil pentru o femeie trecută de prima tinereţe iar apelativul de “domnişoară” îl văd ca pe o bătaie de joc. Numai un soţ te poate face doamnă? Vârsta, experienţa de viaţă, cultura, poziţia socială nu au niciun rol?

Când mie mi se mai spune, câteodată “doamnă” şi nu “domnişoară” nu mă supăr ci mă întreb dacă nu cumva e timpul să mă simt ca o doamnă.

11 thoughts on “Domnişoară? Mă scuzaţi!

 1. Buna buna.
  Aveam o ,,domnisoara”.. defapt inca am.. pe la tara.. care spune urmatorul lucru:
  ,,Pai, maica, dupa ce nu faci sex 7 ani devi din nou virgina in fata lui dumnezeu ”
  Si culmea, tipa asta cat a fost tanara a bagat in ea cat toate tevile de la ApaNova :)))
  O seara placuta !

 2. Unii chiar pun egal între doamnă și femeie măritată (deși așa scrie și în DEX, deci e corect teoretic). 😆
  Bine, definiția asta vine din vremuri în care nu existai dacă nu te măritai… dar poate că sintagma ar trebui să evolueze.

  Nu pot să cred de ce o femeie în toată firea, cu o carieră, matură, cu o poziție în societate, chiar nu merită să fie numită doamnă, doar că nu e măritată. Dar unii așa cred și nu ne ascultă pe noi. 😆

  Acele femei sunt înapoiate ca și concepții… n-ai ce face. Îți scot ochii cu domnișoritul toată viața. Nu le schimbi și pace.

 3. Am la liceu două “domnişoare”,trecute de vârsta de 50 ani…deci în floarea tinereţii!:P
  E adevărat că nu o verighetă pe inelarul mâinii stângi te face doamnă,aşa cum nici locuitul la oraş nu te face mare “domn”.Aşa cum nici banii nu te fac om bogat…şi..exemplele pot continua la infinit!

 4. Daca nu sunt casatorite ele considera ca sunt ..”domnisoare”.
  Uite…eu ..atunci cand mi se spune doamna…ma face sa ma simt mai batrana.Prefer sa-mi spui ” tu” sau oricum..mai putin doamna si nicidecum domnisoara!! :))

 5. Da, cunosc şi eu “domnişoare” trecute bine de 40 de ani şi care nu vor nici în ruptul capului să renunţe la acest statut. Cum spui şi tu, Tinkerbell, poate se simt bătrâne când le spune cineva aşa.

 6. Culmea, mie mi se zice ” Domnisoara” si tot timpul tin sa-i corectez cu ” Doamna”… nu-mi place cand mi se zice “Duduie” de cate un mos fost securist( asa le zic eu la astia) 🙂

 7. exista o diferenta intre “lady” si “Mrs”, ambele traduse cu “doamna” in limba romana… bineinteles ca o “Miss” poate fi in acelasi timp si o “lady”, dar nu poate fi “Mrs”

 8. Cunosc si eu specimene d’astea. Inclusiv fosta mea sefa, la 40 si ceva de ani, e o domnisoara…
  Era o voba care spunea “Cu cât o femeie imbătrâneşte fără un bărbat lângă ea, cu atât devine mai acră”. Probabil aici sta explicatia. Astea care îmbătrânesc singure, atât de frustrate că nu au pe cineva, încât atunci când aud cuvântul “doamna”, îşi amintesc instantaneu de lispurile din pat!!

 9. mda…am patit si eu ca trebuia sa-i zic domnisoara si ea era aproape baba….mi se pare extrem de ciudat…sa-si taueze pe frunte “Sunt Domnisoara” sa stim si noi:P

 10. da…vezi tu? eu am parere ca a fi apelata cu “Doamna”este onorabil pentru orice femeie…subliniez: FEMEIE nu copilita la 17 ani… da! o doamna,din punctul meu de vedere,implica comportament,atitudine,creier si nu neaparat verigheta. eu vad o femeie ca fiind o Doamna sau…nefiind o domana…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: