Întâlnire cu Dinescu

Pe Mircea Dinescu îl cunosc de la emisiunea Tănase şi Dinescu, în special, şi puţin din Academia Caţavencu, Plai cu boi şi Aspirina săracului. Îl ştiu mai mult din editoriale şi din dezbaterile TV şi mai puţin din poeziile sale. Spre ruşinea mea nu ştiu decât o singură poezie, de fapt e un cântec al cărui versuri nici măcar nu ştiam că sunt scrise de Dinescu-“Mai ştii”. Probabil că i-am subestimat puterea creatoare de am rămas aşa uimită şi nu m-am obosit să-i citesc opera.

Îmi plăcea mai mult omul Mircea Dinescu decât poetul, aşa că nu am ratat ocazia de a-i vedea pe amândoi live. În Sala mare a Ateneului Tătăraşi care de fapt e o sală mică se adunaseră cam 200 de oameni dornici să-l audă şi vadă pe Dinescu, sinonim cu “La Cetate”. Bătrâni boemi de madame-le de braţ precum şi vreo trei minori, fete şi băieţi încă elevi sau mai mult studenţi se adunaseră în sala mică obişnuită în general cu iubitorii teatrului.

Puţin peste ora 17.30. pe scenă apare un singur actor- Mircea Dinescu. Mi s-a părut mai înalt decât îl văzusem eu la televizor sau poate o fi fost din cauza pălăriei care îi dădea un aer de cioclu sau de burghez. În cele aproape două ore, Dinescu s-a desfăşurat aşa cum nu ar fi putut vreodată în emisiunea lui Tănase şi şi-a cântat poezii care nu vor fi vreodată difuzate de radio sau de televiziuni. Ne-a împărtăşit dorul de femeile veacului trecut, adică de femeile îmbrăcate, evocând amintiri frumoase din tinereţe de genul că dacă vedea un genunchi de fată, licean fiind, la culcare când îşi amintea i se părea că văzuse luna. Bineînţeles că a rostit şi cuvintele alea care sunt peiorativele organelor sexuale masculin şi feminine precum şi actul de copulare a celor două. Cică obscenitate nu stă în cuvinte, sunt acţiuni şi oameni mult mai obsceni decât cuvintele. Încep să-i dau dreptate: cuvintele obscene bine intenţionate, care exprimă o idee întăresc versurile lui Arghezi “din mucegaiuri şi noroi iscat-am frumuseţi şi sensuri noi”.

Dacă nu ştiaţi, Dinescu e mai nou  şi cântăreţul versurilor sale. Se vede că e novice în această meserie după modul în care cântă sau mai bine zis urlă. Una peste alta, versurile sunt frumoase iar linia melodică îţi rămâne în cap. S-au vândut CD-uri, ultimul volum de poezii “Femeile din secolul trecut “, sticle de vin de la Cetate cu poezii pe etichetă şi s-au dat autografe. Ce putea cumpăra Mâzgălici din cele trei dacă nu sticla cu vin . Nu am mai văzut vreodată sticlă de vin etanşată cu ceară…Vinul a fost bun şi o zic eu, cea necunoscătore.

Am pus versurile care erau pe eticheta sticlei de vin precum şi versurile făcute cântec scrise de Mircea Dinescu, singurele pe care le ştiu pe de rost.

Covrig ceresc
De -o viaţă poate sau de-o săptămână
moartea mă poartă ca pe-un ceas la mână,
m-ascultă la ureche şi-mi întoarce
arcul din fir netrebnic, tors de parce
nimeni nu-ntreabă cum se naşte ora
care-i a nimănui şi-a tuturora
vândută ieftin pe creiţari sau leva
de-un ţap cu-nalte studii la geneva
şi înţeleg de-odată ce e timpul:
un sfânt ce-şi molfăie, de foame, nimbul

5 thoughts on “Întâlnire cu Dinescu

  1. Tu acolo şi nu-l cunoşteai, eu aici şi mai puţin. Dar din nimicul ce ştiam, doar asta, că “Sunt tânăr, doamnă” de el a fost scrisă.
    Nu cred să nu o fi auzit la Florian Pittiş.

  2. dorul de femeile veacului trecut adica de femeile imbracate:))…era o treaba si asta,puneai imaginatia la lucru cand vedeai o fusta…acuma nu mai e nevoie si parca e mai sec asa

  3. aseară, la culcare, am citit din Istoria anecdotică a literaturii române şi-am ajuns la disidenţi… aşa că de la Dinescu am citit cele două scrisori adresate preşedintelui Uniunii Scriitorilor. poezia cântată de Mărgineanu (acum am căutat, când ai zis tu de Mai ştii şi mi-a dat-o ca fiind cântată de el!) am ascultat-o acum. n-o ştiam pentru că nu ascult nimic din ce e al lui; o singură piesă îmi place şi în aceea înjură – sigur e savuros el, aşa, ca stil, dar eu savurez alte stiluri. oricum, merci de trimitere, uite că l-am aflat şi eu pe Dinescu pe versuri.
    o zi bună, draga mea!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: