Care-i prostu’?

Uneori din acţiunile noastre nu ai zice că suntem oameni. Ne numim fiinţe superioare înzestrate cu raţiune dar nu gândim sau nu vrem să gândim. Când am văzut prima dată pe la începutul acestui an filmuleţul cu băiatul ăla cu “nu ştiu” nu mi-a venit deloc să râd. Am bănuit că nu e la fel de înzestrat mintal ca majoritatea, nu în sensul de deştept, sau mai bine zic, am bănuit că are un handicap. Mai târziu, alţii cu minte şi mai puţină decât el, aceiaşi care i-au făcut “vedete” pe Fernando de la Caransebeş ori pe Nikita au început să-l parodieze pe Ciprian. Acum se vorbeşte de fenomenul ” nu ştiu” deşi nu ştiu de ce este numit aşa. Nici el nu ştie de ce este numit aşa, de fapt el nici nu-şi dă seama că lumea râde de el. Deşi dacă ar putea realiza acest lucru, cred că ar fi bucuros că aduce zâmbete pe chipurile oamenilor.

Băiatul ăsta, Ciprian, e redus mintal dar e mai curat la suflet decât mulţi dintre noi. Se vede cu ochiul liber, iar pentru cine mai are vreo îndoială, poate să vadă cele două filmuleţe în care doi băieţi îi iau un interviu. Răspunsurile lui întârziate, gesturile, privirea te duc cu gândul că ceva nu e în ordine cu “fenomenul nu ştiu”. El are o scuză pentru modul în care se poartă dar noi cei ce motiv avem să râdem de el? Oare nu suntem noi mai reduşi mintal decât el, când cu bună ştiinţă îl ironizăm? Când, conştienţi fiind că are anumite dizabilităţi, ne creşte inima de bucurie când îl vedem pe Bendeac cum îl imit. Oare Bendeac e atât de prost încât să nu-şi fi dat seama că omul ăla nu e prost din neştiinţă ci e ceva patologic..?

Am văut şi eu filmuleţul în care Ciprian răspunde la câteva întrebări şi pot spune că ne dă o lecţie de viaţă tuturor. În mintea lui limitată gândeşte curat şi nu ascunde urme de răutate. Pare omul inocent, de la începuturi, împăcat cu sine şi mulţumit cu ce are. Nu vrea altă iubită şi nici să fie bogat, dorinţele lui sunt simple, cum ar fi să vadă meciurile echipei favorite, Ceahlăul Piatra Neamţ.

sursa foto

14 thoughts on “Care-i prostu’?

 1. 1. “ce motiv avem să râdem de el?”
  Omul simte nevoia ca cineva să-i reamintească periodic că nu-i cel mai prost de pe planetă. Indivizi cu anumite dizabilităţi ( nu-i frumos să foloseşti cuvântul retardat) sunt prada perfectă a unui babuin cu un IQ de 70-75 ( peste 50% din populaţia ţării). “Hehehehe, ăsta-i prost rău, bă!” Bine, discuţia se poate amplifica în direcţii pe care nu prea am chef să le dezvolt.
  2. Sincer să fiu cu tine, până să-ţi citesc articolul, nici măcar nu ştiam cine-i Bendeac. Auzisem numele, dar atât de puţin m-a interesat individul încât am considerat că nici măcar un search pe google nu merită. Nu-i frumos să arunci timp preţios pe geam aiurea. Acum că am aflat cine e, pot să îţi garantez că e unul din indivizii care-mi populează lista: “indivizi pe care i-aş bate cu sârmă ghimpată”. Ăsta, în particular, mă enervează şi când respiră. Şi în lista mai sus menţionată, sunt atât de multe personaje ce apar pe sticlă încât am rămas cu doar 10 posturi memorate pe tv. Din care 6 îs NatGeo-urile şi Discovery-urile, iar celelalte 4 îs TVR-urile.

  PS: Deşi te citesc de ceva vreme, doar acum am simţit nevoia să mă exprim la tine în “casă”. O fi alcoolul de vină :mrgreen: .

  1. Mă bucur de fiecare dată când îmi zice cineva că-mi citeşte blogul, cu atât mai mult dacă îşi spune şi părerea. Mulţumesc pentru astea, Miştotică!
   Ai dreptate când te referi la cuvântul “retardat”, e cam dur aşa că l-am înlocuit.
   Cât despre Bendeac, pe la începuturile lui mi-a plăcut, însă acum a devenit prea vulgar. Problema ar mai fi că el oferă ceea ce cere publicul: dacă vede că românilor le plac personaje gen Fernando de la Caransebeş ori Nikita, asta le oferă.
   Şi eu am încetat să mă mai uit la TV. Mai dau din când în când pe o ştire, dar au început să mă plictisească şi astea. Aşa cum zici şi tu, prefer Disovery sau NatGeo şi uneori nişte desene animate 😀

 2. Multumesc!
  Cred ca am zis tot, desi tre` explicat.
  Si eu am pus un articol scurt, scurt si am dat mail multor persoane din tv, care sper sa ii faca o bucurie:) Nu are gram de rautate in el, desi este cum este si asta e un lucru mare!

  1. Eşti un om cu suflet mult prea mare pentru vremurile actuale! Sper să rămâi aşa. M-ai impresionat când ai spus că ai dat mai multe mail-uri unor persoane din televiziune, mai ales că nu ai nici un interes.

 3. eu nu ştiam cine este Nu ştiu până n-am citit pe bloguri despre el şi am urmărit un interviu; mi s-a părut că dacă eram angajatorul acelor care-i puneau întrebări îmi dădeam afară angajaţii. nu era nimic interesant. un om sărman cu duhul şi nişte tipi care se credeau deştepţi… şi semănau cu interlocutorul.
  îmi pare rău, băieţi, astă senzaţie mi-aţi lăsat.
  acum, după ce m-am mai dumirit, am de spus doar atât: prieteni care râdeţi de Ciprian, să nu dea Dumnezeu cel Sfânt, (vorba poetului, da, ştiţi poezia… că doar aveţi ceva cultură! sau mă înşel?) să aveţi un copil ca Ciprian. atunci vă va îngheţa râsul pe buze.
  dur? poate. dar mi-e silă să văd că se râde de oameni simpli şi sunt idolatrizaţi oameni stupizi. ce societate!

 4. Spuneam cred la un moment dat şi la mine pe blog că nu am mai deschis televizorul de 3 luni deşi plătesc lunar ca un copil cuminte. De ce?! Unul din motivele mele sunt chiar ceea ce ai scris tu în postare. Am văzut şi eu filmuleţul şi chiar nu mi se pare un motiv de râs. Dacă Bendeac era simpatic atunci când îl imita pe Puii mei, acum nu e decât patetic.

 5. Dragutico, in urma comentariului lasat de tine la mine pe blog, ti-am cam citit tot blogul si mi-a cam (foarte)placut. Deci te-am luat in blogroll la sectiunea “De top”. Esti libera sa faci acelasi lucru daca placutul e reciproc.

  Pupici!

 6. filmuletul l-am vazut prin primavara, l-am primitv de la un amic… nu m-a amuzat, nici nu intelegeam ce e atat de amuzant… cat despre TV, ma uit foarte rar.

 7. Omul e foarte ciudat..chestia despre care vorbeşti aici e asemănătoare cu cea din filmuleţul cu “perversă ca pe Tg. Ocna”; e stupid din partea noastră că ne batem joc şi că din nenorocirea unor oameni, noi facem amuzament, însă până să ajungi la noi, oamenii de rând, cine i-a adus pe subsemnaţii cu dizabilităţi la tv?! Nu cumva i-au adus cei de sus? Nu cumva ei sunt cei proşti pentru că în lipsă de material cu priză la oameni, aduc nenoricirile unora doar în scopul de a mai face un ban..Şi aici nu scuz atitudinea noastră, ci îmi spun părerea; mă aflu şi eu printre cei ce răspund la unele întrebări nu “”nu ştiu d-astea” sau “caut şi eu …şi nu găsesc” şi de cele mai multe ori nu-mi amintesc că replicile astea aparţin unui om bolnav.
  Oamenii sunt egoisti, egoisti, egoisti!

 8. Suntem o specie foarte ciudata de oameni, noi romanii. Am ajuns sa promovam tot felul de chestii ciudate la televizor si aici nu ma refer la Ciprian, el nu are nicio vina. Vina o au “marii nostri actori”, gen Bendeac sau restul trupei de la Mondenii. Avem atatea persoane cu un talent deosebit in tara, dar aceste persoane nu au loc la “tembelizor” de toate prostiile….de toti Fernando, Magda Cimac si cine stie cate alte personaje de basme mai sunt…sincer sa fiu nu le urmaresc.
  Sa luam doar exemplul tanarului actor Sebastian Stan, care joaca in serialul Gossip Girl, nimeni din tara nu l-a remarcat…a trebuit sa plece in SUA.
  Suntem bolnavi mintal daca tot ce vrem sa vedem la “tembelizor” e prostie pura.

 9. Aici nu e doar vina actorilor că promovează “vedete” gen Magda Ciumac sau Fernando, e şi vina publicului deoarece asta cere. Ce emisiuni au cele mai mari audienţe? Alea de mahala dintre orele 17-19.
  Aşa cum spune şi Sebastian, vedetele adevărate pleacă pe alte meleaguri pentru a fi recunoscute apoi noi ne mândrim cu ei că sunt români.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: