De Sfântul Andrei

Şi uite că mâine e Sfântul Andrei, noaptea asta e numai bună pentru fetele superstiţioase care vor să afle cine e Făt-Frumosul care le va sta alături până la adânci bătrâneţi. Mereu am privit obiceiurile astea de aflare a ursitului cu o sprinceană ridicată şi cu o urmă de îndoială în inimă. Poate şi pentru că mie nu mi s-a arătat niciodată în vis aşa-zisul ursit. Poate că nu mi s-a arătat tocmai pentru că nu credeam. Am încercat cu busuioc, pieptene şi nu mai ştiu ce obiecte, toate pe rând şi am dormit de fiecare dată dusă. De fapt o dată l-am visat pe tatăl primului prieten, apoi a fost un fost prieten ba chiar odată am visat şi femei. Care din voi şi-a visat soţul actual sau viitor?

Tot în noaptea asta se spune că vin strigoi vii sau morţi, de aceea tocurile uşilor trebuie unse cu usturoi. Deci luaţi-vă usturoi, mult usturoi şi pentru la anu’ că s-ar putea ca de acum înainte să cumpărăm usturoi şi mentă doar pe bază de reţetă. Sunt multe tradiţii şi obiceiuri care se desfăşoară în această noapte, ţin minte că profesorul de Etnologie şi Folclor, domnul Ciubotaru, ne vorbea despre ele cu un talent care l-ar fi făcut atent şi pe cel mai neatent şi neinteresat student. Cum să nu stai cu gura căscată şi să asculţi când ţi se spune că oamenii din unele sate româneşti cred în strigoi ba chiar povestesc cum îi văd noaptea pe drum iar singura cale să scapi de ei este să nu te uiţi la aceştia, în spate, in stânga, în dreapta ci să-ţi vezi de drumul tău. Tot de la domnul Ciubotaru am aflat că există şi strigoi vii, aceştia fiind copiii care se nasc cu căiţa (placenta) pe cap, copiii din legături incestuoase ori al şaptelea copil (dacă ţin eu bine minte). Cică spiritele acestor categorii excluse părăsesc corpul noaptea, când dorm şi ies pe uşă, fereastră sau horn. Sunt multe, multe de zis despre tradiţiile din această noapte şi toate mi se par interesante şi fascinante. Am găsit aici ceva mai detaliat despre aceste obiceiuri, pe cine interesează.

Şi ştiaţi că dacii sărbătoreau Anul Nou de Sfântul Andrei 🙂 ?

Uite ce am găsit despre numele Andrei:

ANDREI
“De origine greacă, numele Andrei înseamnă bărbăţie şi este considerat, datorită unuia dintre cei mai importanţi apostoli, patronul lupilor. Ziua Sfântului Apostol Andrei are pentru români şi pentru multe dintre popoarele balcanice numeroase semnificaţii, dintre care unele mistice.
Este motivul pentru care cel care poartă numele Andrei face parte din categoria oamenilor care posedă al şaselea simţ. Mulţi dintre nativi nu sunt conştientţ de acest lucru, dar au adesea capacitatea de a-i uimi pe cei din jur cu ascuţita lor intuiţie. Fire timidă dă impresia că nu are păreri proprii şi cunoştinte în niciun domeniu. În realitate, consideră inutil ţi uneori chiar jignitor să impună altora opiniile şi dorintele sale.
Tinde să compenseze nevoia de afectivitate prin excese, cele mai multe dintre ele alimentare, astfel încât există riscul unui aparat urinar sensibil.” (sursa )

La mulţi ani, dragi Andrei şi Andrele!

8 thoughts on “De Sfântul Andrei

 1. Bine ca mi-ai adus aminte de usturoi… ma duc sa pun la usa si la geamuri, sa nu ma trezesc cu vreun strigoi, ca ma tem sa nu ma indragostesc de el =))… si inca ceva, maine se pune grau la incoltit ;)… in privinta visatului alesului, pot spune ca am visat ceva ce seamana cu al meu, dar numai din spate, ca fata nu i-am vazut-o in vis =))
  La multi ani, Andreilor!

  1. Bine că mi-ai amintit de grâu 😀
   Anul trecut am primit pe strada nişte grâu şi l-am pus la încolţit iar în iarnă aveam un grâu frumos :))
   E bun şi cu spatele, decât s-o visezi pe soacră :))

 2. Nu cred în tradițiile astea, dar într-un an fără să pun nimic sub pernă am visat un băiat. 😆

  Dar toate babele dacă le ăntrebi mai bine ori și l-au visat de Sf. Andrei, ba de Sânziene, ba în oglindă la miezul nopții… deh… să fie de tradiție. 😀

  1. Eu când mi-am pus, mi-am pus de curiozitate dar nici eu nu prea credeam, pe urmă la fel am făcut, dac-o fi să visez, visez şi fără busuioc.
   Din câte ştiu eu, sunt mai multe ocazii în care poţi să-ţi visezi ursitul: de Sf. Andrei, de Bobotează, de ziua ta, de Sânziene şi ce-o mai fi 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: