Profesorii nu le ştiu pe toate

Am fost o eleva timidă care nu prea avea curajul să răspundă la ore. Preferam evaluarile scrise însă nu am putut evita şi răspunsurile orale. S-a întâmplat de câteva ori ca încrederea în mine şi în cunoştinţele mele să scadă sub zero din cauza unor răspunsuri de acest gen. Când eram mai mică, aşa prin şcoala generală, poate şi la începutul liceului, aveam impresia că profesorii le ştiu pe toate.

Pe cei mai mulţi profesori i-am privit cu admiraţie şi cu certitudinea că ei sunt mai buni decât mine. Mi se părea că ştiu totul şi dacă cineva greşea  eram, invariabil, eu.

Aşa cum spuneam, consideram ca profesorul ştie toate adevărurile , cu toate astea…

În clasa a VII-a sau a VIII-a, o profesoară de limba română m-a făcut de ruşine în faţa clasei când am îndrăznit să spun că nu-ştiu-ce personaj a avut sarcina de a face nu-ştiu-ce. Profa a ţipat la mine: “ei, nah! Cum să aibă SARCINA? Şi a început să râdă! Nu am înţeles motivul supărării profesoarei şi am ajuns la concluzia că femeia nu cunoştea decât un singur sens al substantivului “sarcină”.

Apoi prin clasa a X-a profa de geografie mi-a dat să fac un eseu despre “Marile metropole ale lumii”. Nu am avut curajul să o contrazic şi să-i spun ca “marile metropole” e pleonasm, ba chiar începeam sa ma îndoiesc de cunoştinţele mele. M-am dus la bibliotecă şi fără să mă gândesc, i-am cerut bibliotecarei materiale despre “marile metropole ale lumii”. Femeia, cu mai multe cunoştinţe de limba română decât profesoara de geografie, ba chiar obsedată de aceasta m-a certat şi mi-a spus pe un ton care dacă ar fi avut forţă fizică m-ar fi dărâmat, că “marile metropole” e pleonasm. Ştiam asta, dar nu aveam încredere în cunoştinţele mele doarece credeam că profesorii le ştiu pe toate.

Ultima întâmplare de acest gen e de prin clasa a XII-a. Tot cu o profesoară de limba română. Acum  am avut curajul să o contrazic şi chiar daca nu mi-a dat dreaptate, eu ştiam că nu am greşit atunci când i-am spus că  varianta corectă e “muschetar” deoarece vine de la muschetă şi nu “muşchetar” aşa cum se încăpăţăna să creadă profa.

Acum, la final, mi-am amintit de o întâmplare petrecută în timpul practicii pedagogice, când un copil de clasa a VI-a m-a contrazis. M-am înroşit toată şi-mi venea să intru în pământ de ruşine. Cu toate acestea nu i-am subestimat inteligenţa elevului chiar daca era în clasa a VI-a iar eu, se presupune că îi eram profesoară. I-am dat dreptate şi nu cred că am scăzut în ochii lor. Mi-ar fi plăcut ca şi în cazul meu dreptatea să fi fost de partea mea, poate le-aş fi apreciat mai mult pe cele două profesoare. Pe profa de geografie nu o mai pun la socoteală, ea doar a greşit din neştiinţă, însă cele doua profesoare de română s-au încăpăţânat să-şi susţină răspunsurile şi să spună un “nu” categoric variantelor mele.

 

5 thoughts on “Profesorii nu le ştiu pe toate

 1. nu prea mi-am contrazis profii (imi place sa cred ca nu a fost cazul) insa 1 singur prof (de engleza) ne-a anuntat de la inceput ca nu e dictionar, ca nu e enciclopedie pe picioare si ca e normal sa nu stie sa ne raspunda la toate intrebarile, si ca daca se va intampla sa nu stie ceva, o sa ne raspunda data viitoare, dupa ce se va interesa/documenta.
  Mi-a placut genul asta de atitudine si de corectitudine pana la urma.
  poate ai mai spus si mi-a scapat mie.. la ce fac esti?

  1. Acelaşi lucru ne-au învăţat şi pe noi profesorii în facultate: dacă nu ştii ceva, îi spui elevului că îi vei da un răspuns la întrebare data viitoare.
   E şi normal ca profii să nu fie encliclopedii pe picioare şi nu pot decât să-i respect pe cei ce recunosc acest fapt, însă nu pot spune acelaşi lucru despre profesorii care nu acceptă şi alte puncte de vedere/variante.
   Am terminat Litere-Jurnalism.

 2. Nici eu nu cred ca le stiu pe toate …nu au cum ..fiecare este axat pe o anumita materie neavand legatura una cu cealalta ( desi ar trebui )dar…sunt profesori si trebuiesc respectati ca atare…spui ca ei si faci ca tine 🙂

 3. Daca erau super desptepti profesorii, multi din ei aratau foarte diferit. Din pacate multi din profesorii din scoala generala au ajuns sa profeseze in invatamant petnru c anu s-au adapatat in alta parte, ca nu au gasit altceva mia bun

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: