Pensionarii şi reducerile

Mă gândeam dacă să scriu sau nu despre asta, conştientă fiind că nu toată lumea va fi de acord cu mine. Acum câteva săptămâni s-a inaugurat un nou hipermarket Billa în Iaşi. Evident că ieşenii, mai ales pensionarii s-au îmbulzit pentru a prinde ceva la reducere. Şi nu, nu neaparat mâncare cum auzeam pe Antena 3 ci orice chestie pe care să fie lipită eticheta “reducere”. Mulţi dintre pensionari nici nu ştiau ce produse au cumpărat cu preţul redus. O babă surdă era fascinată de “veioza” pe care o câştigase cu eforturi supraomeneşti. Aşa îi spusese o reporteriţă când baba nu a ştiut să-i răspundă pentru ce se chinuie cu atâta înverşunare să ajungă la minunatul pachet de pe raft. De fapt, femeia i-a spus că alea sunt friteuse, dar cum pensionara nu auzise de aşa ceva, a asociat cuvântul cu ceva cunoscut- veioză. Bănuiesc că dezamăgirea i-a fost pe măsura războiului purtat cu ceilalţi pensionari pentru obiectul minune când, ajunsă acasă şi-a dat seama că maşinăria merge cu ulei. Şi cum uleiul e scump, nestemata friteusă îşi va căştiga locul de obiect de decor in dulap.

Că pensionarii încă mai au apucături din perioada comunistă se vede din faptul că au stat de la ora 5, dimineaţa să se deschidă magazinul.

Probabil că cei care au aşteptat de la primele ore ale dimineţii sunt aceleaşi persoane care fac coadă la cutiile unde se distribuie gratuit Adevărul de Seară. Înţeleg setea de informare a pensionarilor însă nu înţeleg de ce le trebuie 10-20 de exemplare ale aceluiaşi ziar. După ce au trecut trei bătrânei pe la locul de distribuţie, cutia râmăne goală ca şi cum nici nu ar fi fost aprovizionată cu 5 minute în urmă.

Ce să înţeleg de aici? Că românii, cu precădere pensionarii sunt obsedaţi de lucrurile gratuite? Nu contează ce e, moca să fie. La fel cum s-a întâmplat şi cu bormaşinile sau cu ghivecele de flori, oferite la deschiderea Baumaxx. Ce fac babele cu trei astfel de unelte? Un moşneag cu braţele pline de ghivece mici cu flori spunea că o să le mai ducă la cimitir şi îi mai dă şi vecinei câteva. Şi chiar dacă a recunoscut că s-a repezit ca un nesătul în ele şi că nu are ce face cu toate, nu a lăsat din braţe măcar un ghiveci.

După cum se vede, fotografia e luată de pe google, făcusem şi eu una cu pensionarii din Iaşi stând la coadă la ziar însă nu am găsit-o.

4 thoughts on “Pensionarii şi reducerile

  1. exact asta am vrut sa spun si eu. ceea ce e redus la noi, are rol de magnet. nimeni nu studiaza daca exista un motiv al reducerii. sunt si oameni saraci, care economisesc ultimul ban, dar foamea asta continua, cred ca ni se trage din vremuri de trista amintire. daca ai rabdat multi ani lipsuri, greu scapi de frica “foametei”.
    efectul de turma e si el destul de dezvoltat…

  2. @Tinkerbell: nu doar pensionarii sunt atraşi de reduceri dar ei sunt mai uşor de manipulat.
    @redsky: Corect! Şi ai dreptate, mulţi nici nu studiază oferta. E de ajuns să scrie “reducere” pe un produs şi deja se face coadă la el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: