Io n-o fac!

Cred că am rămas singura care mai bântuie blogurile, restul fiind la activitatea de ecologizare, toată lumea ştie care. Vroiam de mult să scriu despre campania Let’s Do It, Romania! dar nu ştiu cum, abia azi universul a conspirat în favoarea mea aşa că m-am pus pe treabă.

Să zic, aşa de la început, să nu creadă lumea că sunt o needucată sau că nu mă doare sufletul de munţişorii patriei, acoperiţi cu alţi munţişori de gunoaie, de râurile curate ca lacrima pe care navighează nestingherite peturile sau de pădurile cu grătare înflorite de primăvara până toamna, ale căror mireasmă te îndeamnă la visare…la alte meleaguri. Mă doare şi pe mine că doar împart aceiaşi munţi cu nesimţiţii, aceleaşi păduri ne ţin răcoare vara, dar nu folosim aceleaşi recipiente pentru depozitare a gunoiului.

Şi aşa cum recunoşteam mai sus, nu arunc gunoiul pe stradă, dar nici nu mă duc să-l culeg după alţii. Nu că mi-ar fi lene să-mi mişc fundul sau că nu sunt învăţaţă cu munca pe degeaba, ci pur şi simplu nu cred în această acţiune, aşa cum nu cred nici în puterea exemplului (în acest caz). Sunt sigură că nu termină voluntarii de strâns gunoaiele, că imediat încep să răsară altele noi ca şi cum nici nu s-ar fi strâns tone de deşeuri…Nu cred că merită să pierd timpul pentru câteva minute de curăţenie. Pentru ce? Să se c..e cocalarii şi amatorii de grătare în munca mea? Să fie mâine la fel ca acum două zile? Bineînţeles că voluntarii care strâng gunoaiele sunt acele persoane care nu îşi lasă resturile menajere în pădure şi nici nu aruncă ambalajul sau guma de mestecat pe stradă. Mai întâi ne trebuie gropi de gunoi şi tomberoane pentru colectarea selectivă şi după aia putem vorbi de Let’s Do It, Romania!

Norocul organizatorilor şi al participanţilor este că acţiunea se va desfăşura toamna, o perioadă în care maneliştii, nesimţiţii şi amatorii de grătare nu prea mai au unde merge să prăjească ceafa de porc. Azi e soare, călduţ, numai bine pentru un grătărel la pădure sau la marginea drumului…

9 thoughts on “Io n-o fac!

 1. Nici eu nu ma duc. La firma unde lucrez s-au format 7 echipe a 4 oameni. Iar timpul total petrecut pentru adunarea gunoaielor e 2 ore. 2 ORE! Ce naiba poti face in 2 ore? Din care jumate se sta la povesti si mancat 2 sandvisuri primite moca. Nici eu nu cred in campania asta. Dar stii in ce cred? In educare si auto-educare. Parintii mei nu arunga gunoaiele pe jos, nici eu nu arung gunoaie pe jos si nici copiii mei n-o vor face. Asta e puterea exemplului.

 2. Nu mergem noi ..nu merg ei…ii vor scoate pe bietii copii de la cursuri pentru a strange dupa cei care probabil arunca si in casa la fel ca si afara..gunoaie!!

 3. @Deea:
  Doar 2ore?
  Şi eu cred că la baza bunului simţ stă educaţia primită acasă, când eşti copil. Dar când eşti deja la liceu, e prea târziu pentru educaţie parentală dar nu prea târziu pentru auto-educare.
  @tink3rbe11:
  Unii copii abia aşteaptă să mai scape de cursuri şi să participe la vreo acţiune de ecologizare 🙂
  Şi sunt sigură că acei copii sunt mult mai responsabili decât mulţi adulţi atunci când vine vorba de păstrarea curăţeniei.

 4. Din fericire (cred) nu toţi gândesc ca mine, dovadă că au fost prezenţi peste 70.000 de voluntari la această acţiune. Dar aşa cum spuneam, este o acţiune cu un rezultat limitat. Crezi că vom avea mai puţine gunoaie aruncate unde nu trebuie în urma acestei ecologizări?
  Mă repet, mai întâi ne trebuie gropi de gunoi şi tomberoane pentru colectarea selectivă şi după aia putem vorbi de Let’s Do It, Romania!
  Ştii ce ar avea succes? Aplicarea unor amenzi usturătoare care să-i determine pe nesimţiţi să-şi adune resturile înainte de a pleca din pădure.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: