La ei o fi mai ghini?

Cred că mă mut peste Prut…Viaţa în Republica Moldova e uşoară, e locul unde curge numai lapte şi miere, moldovenii nu mor în spitale şi nici nu au probleme cu criza economică. Cel puţin aşa reiese din buletinele lor de ştiri.

Ieri, pe la ora la care mă pregăteam să fac ceva de mancare, ceva uşor de seară, adică puţin înainte de ora 18, dau drumul la aparatul de radio Zarea . Aici trebuie să fac o paranteză şi să specific că aparatul l-am primt de la soacră. Mi l-o fi dat cu un scop anume? Să stau cât mai mult în bucătărie? Încă n-am aflat.

Dar să revin la moldoveni. Aşa cum spuneam, mă pregăteam să fac ceva uşor de mâncare : cârnaţi şi cartofi prăjiţi. Şi cum cartofii parcă nu se curăţau în liniştea din bucătărie, am ales un post de radio din cele vreo 6-7. Muzică, muzică, reclame, muzică, muzică, vorbeşte cineva. Las aici iar după câteva secunde îmi dau seama că e o piesă de teatru. Prinţ şi cerşetor. Las’ că-i bine, şi aşa nu am citit cartea, n-am văzut filmul şi nici măcar desene animate după opera  lui Mark Twain.

Gata teatru, încep ştirile de la Radio Moldova. Prima şi cea mai importantă: americanii au donat moldovenilor nu ştiu câte echipamente de protecţie civilă, care printre altele cuprind şi tampoane cu alcool.

În Chişinău este club de modelism sau nu-ştiu-ce legat de avioane sau paraşute, asta am aflat din a doua relatare din buletinul de ştiri. Nu că n-aş fi fost atentă, dar uneori când deschid frigiderul, aparatul se opreşte brusc şi probabil că atunci eram cu capul în frigider. Zburăm peste ştirea asta şi ajungem în câteva secunde la următoarea. Una mai pozitivă decât alta. Un nene (inspector, profesor, director?- probabil căutam ceva în frigider) anunţă foarte mândru că la ei în sat şcoala e pregătită să-şi întâmpine elevii cu porţile larg deschise şi proaspăt vopsite, totul este lună iar “apa potabilă este de cea mai bună calitate”.

Ultima ştire nu la fel de pozitivă anunţa moartea unui scriitor rus de vreo 70 şi ceva de ani. Aici am fost atentă însă numele răposatului era prea slav ca să-l reţin.

Gata informaţiile de la ora 18! Şi cum? Nimic despre referendumul de pe 5 septembrie şi alegerile anticipate din noiembrie, nimic despre sărăcia din Republică? Atunci de ce mai vor moldovenii cetăţenie română? De ce mai vor să vină într-o ţară în care părinţii nu-şi vor găsi un loc de muncă, copiii vor învăţa în şcoli lipsite de apă curentă, căldură şi canalizare când la ei prezentul este “mai minunat” ca niciodată ? În România totul e pe dos: şcolile nu sunt pregătite nici anul acesta, ca de fiecare dată, pentru noul an, copiii mor înecaţi cu boabe de porumb sau fasole pentru că spitalele nu au un amărât de bronhoscop şi per ansamblu cică suntem săraci cum n-am fost din ’91 încoace. Deci e bine…

Şi ca o coincidenţă, astăzi am nimerit pe un post TV tot din Moldova : Republika TV parcă (Un fel de Realitatea TV). Acelaşi ton optimist şi aceeaşi înflăcărare în glas o avea şi prezentatoarea din studio. Nimic nou peste Prut, doar că o ţeavă s-a spart în Chişinău apoi au ţinut-o tot jurnalul cu “arborează drapelul ţării pe casa ta”, gest ce anticipează ziua de 27 august- atunci cînd se vor împlini 19 ani de la proclamarea independenţei din Republica Moldova. Am înţeles că evenimentul a fost anunţat şi pe Facebook, însă principala dilemă a câtorva moldoveni intervievaţi era de unde îşi vor cumpăra ei un drapel să-l pună pe casă…

2 thoughts on “La ei o fi mai ghini?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: