Acei bătrâni…

Care cerşesc fără să zică nimic. Mă impresionează… Niciodată nu o fac cu mâna întinsă sau tânguindu-se că le este foame sau că nu le ajung banii pentru medicamente. Bătrânii ăia bătrâni, cu mâinile zbârcite şi cu faţa brăzdată de urmele timpului, imbrăcaţi modest dar curat.  Acei bătrâni care au muncit toată viaţa cu gândul la o bătrâneţe liniştită dar care acum sunt nevoiţi să stea la un colţ de stradă sau pe vreun trotuar vânzând coada şoricelului.  Mă impresionează bătrânii care îţi zic “săru’ mâna” pentru 1 leu sau pentru o bucată de pâine, fără să simţi că îţi bagă mâna în buzunar pentru acel ban.

Pe cei mai mulţi îi văd rezemaţi de vreun chioşc mai retras, ascunzându-se parcă, pe alţii îi zăresc pe lângă porţile bisericilor şi de multe ori nu-mi dau seama dacă cerşesc sau aşteaptă pe cineva. Pe mulţi dintre ei demnitatea sau poate ruşinea nu-i lasă să întindă mâna pentru un ban de aceea vând şi ei ce pot (flori de tei, plante medicinale sau flori culese de pe câmp, câteva fructe sau legume).

Ţin minte că în cartierul unde am locuit era un moşuleţ bolnav care stătea toată ziua la colţul unui magazin cu un cântar. Lumea începuse să-l cunoască şi sunt sigură că nu se cântărea  (doar) pentru a afla greutatea iar pe lângă asta, unii îi mai aduceau şi câte ceva de mâncare. Şi că tot veni vorba de mândrie, odată când treceam prin zonă, i-am dat 1 leu fără să mă cântăresc şi ţin minte că moşuleţu’  nu a vrut să ia banii până nu m-am urcat pe cântar…

Răspunsul lui la întrebarea “de ce face asta?” a fost evident : ” nu pot să întind mâna şi să aştept bani de pomană. Mă descurc greu cu pensia însă ştiu că mulţi sunt în aceeaşi situaţie…”

Sursa foto

6 thoughts on “Acei bătrâni…

 1. Pentru ei statul asta ar trebui sa faca ceva, insa este ocupat cu alte treburi.
  Din pacate stiu ce zici, de-asta am si zis ca materialul merita macar un comment din partea mea.
  In urma cu ceva timp mergeam cu metroul si imi era dat sa vad un batranel, chinuit de traiul greu. Batranul nu avea picioare si cersea, dar asa cum zici tu nu iti baga mana in buzunar, ii dadeai tu daca aveai.

  Mi-a fost dat sa vad si batrani iesiti in strada sa cerseaca cu lista de medicamente in mana, plangeau si se rugau insistenti de trecatori sa le dea banuti. Am vazut si batrani cocosati de foame, de frig si oboseala, carora le curgeau lacrimi, si un munte de piatra sa fi fost ca nu aveai cum sa nu iti bagi mana in buzunar si sa nu scoti cativa banuti, care sa le redea macar pentru un pret zambetul. Am vazut din pacate batrani care cerseau, si la 10-20 de metri stateau rudele lor…stim despre ce vorbim aici.
  Totusi, acesti batrani, trimisi in strada de traiul greu, merita mila noastra, sa ii ajutam daca putem, iar statul sa se gandeasca ca este raspunzator pentru situatia creata.

 2. @Madalina: din păcate existe toate acele categorii de bătrâni pe care le enumeri şi aşa cum ziceai, mai trist este că statul nu face nimic pentru ei…
  @Faithless: Corect! Şi nu cred că se va schimba ceva, nu acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: