Informatia scrisa vs. informatia online

Reprezinta informatia online o amenintare sau poate exista intr-o relatie de simbioza cu cea scrisa? Probabil ca presa scrisa va deveni o anexa a celei online, iar in final va dainui cea care prezinta mai multe avantaje. Principalul avantaj de care beneficiaza o informatie online este faptul ca poate fi prezentata prin intermendiul celor tre suporturi: audio, video si scris. E mult mai usor sa asimilezi o informatie prezentata in imagini si in sunete decat sa o citesti din paginile unui ziar. Comoditatea si lipsa timpului cu care se confrunta majoritatea oamenilor reprezinta un plus adus presei online. Este mult mai usor sa deschizi calculatorul sa vezi ce se mai intampa in lume decat sa cobori pana la coltul blocului si sa iei ziarul de la chiosc. Deocamdata presa scrisa o duce bine. Atat timp cat exista oameni care si-au facut un ritual din cititul ziarului dimineata la o cafea, in autobuz sau in metrou, ziarele nu vor disparea. Vor mai exista cat vor mai exista si oamenii care iubesc mirosul de ziar neinceput sau de tus, cat vor mai exista bibliofilii.

Dar ce se va intampla cand va aparea “generatia tehnologiei”?

Astazi copiii nu mai considera ca este interesant sa te joci cu masinute sau cu papusi, daca nu ai un telefon de ultima generatie, nu esti cool. I-pod, laptop…sunt notiuni expirate pentru pustii de opt, 12 ani. Copiii de azi- generatia de maine, va mai avea timp sa citeasca ziarul de la taraba? Sau acesta va deveni doar marturia existentei unei generatii care nu vedea in calculator singurul mijloc de informare?

Mai sunt multe localitati in Romania care nu au electricitate, dar la fel de multe sunt si acelea unde tehnologia pare sa se fi nascut la sat. Badea Gheorghe, care odata buchisea ziarul la opait, acum se uita la stirile de la ora cinci, la Pro TV. In curand va avea calculator si internet iar ziarul pe care il frunzarea va ajunge hartie de impachetat. Vad cam sumbru viitorul presei scrise, dar probabil ca aceasta devansare reprezinta evolutie si e un lucru normal intr-o societate moderna. Dar daca sa nu existe ziare inseamna normalitate, prefer sa traiesc in Africa, din acest punct de vedere.

Presa online inca nu i-a pus lumanarea la capatai presei scrise, probabil ca cea din urma isi va da ultima suflarea in cativa ani… Dar asa cum spuneam si la inceput, presa scrisa inca o duce bine.

5 thoughts on “Informatia scrisa vs. informatia online

  1. Din punctul meu de vedere presa scrisa are un atu, si anume ca ofera o analiza mai profunda a faptelor, o viziunea mai patruzatoare…sa zic asa. Nu stiu cata lume vede asa treaba, dar cand e vorba de un articol f lung eu mai degraba il citesc si il inteleg de pe hartie. La calculator s-ar putea sa nici n-am rabdare sa ma uit peste el.

  2. Corect, eu (de exemplu) nu pot citi mai mult de 2 pagini A4 pe computer. Ce-i drept deja fac parte dintr-o generatie invechita… Presa scrisa va ramane, fie si macar pentru biblioteca si tot va ramane. Plus ca satisfactia de a citi un material fgrozav pe hartie nu cred ca se va opri in 2-3 ani.

  3. clar, la laptop nu poţi citi comod stând pe burtă, dar o carte o poţi citi aşa.
    însă cum societatea tinde spre tehnologizare, parcă văd că renunţăm la cititul pe burtă şi stăm cu toţii în fund, la calculatorul pus pe birou. păcat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: